Ova pita od limuna idealan je desert nakon dobrog ručka - lagana i osvježavajuća.
Ako ste se zaželjeli nečeg slatkog, ali ne pretjerano - jabuka nije jedino rješenje! Vaše nepce mogla bi razveseliti jedna pita od limuna - hrskava na rubovima, kremastog i osvježavajućeg nadjeva.
Osim što ćete se odmah osjećati bolje s obzirom na to da u igri nije previše šećera, vaš će vam organizam biti zahvalan i na zdravijoj verziji brašna - od pira koje se savršeno uklapa u ukus pite od limuna.
Sastojci
Tijesto
- 150 g integralnog pirovog brašna
- 150 g bijelog pirovog brašna
- 35 g brašna od badema
- 80 g brezinog šećera
- malo soli
- ½ žličice praška za pecivo
- 150 g maslaca
- jaje
- jedan žumanjka
Krema od limuna
- 3 žumanjka
- 100 g šećera
- sok od jednog limuna
- sok od dvije klementine
- 1 i ½ žlica pirovog brašna
- 100 g maslaca
Čitajte i: Omiljena slastica na zdrav način: Recept za knedle sa šljivama bez jaja i krumpira!
Krema od bjelanjaka
- 3 bjelanjka
- 110 g šećera
- Prstohvat soli
- Sok od polovice limuna
Priprema
Sve suhe sastojke za tijesto (brašna, sol, šećer i prašak) pomiješajte pa im dodajte maslac narezan na kockice. Sve zajedno rukama zamijesite da se sjedini, a kada dobijete mrvičasto tijesto, dodajte mu jaje i žumanjak pa nastavite mijesiti do fine, glatke teksture.
Tijesto zatim spljoštite te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u frižider na pola sata. Nakon toga tijesto razvaljajte i utisnite ga u kalup za pite pa ga pecite 20 minuta na 180 stupnjeva, a za to vrijeme pripremajte kremu. Sve sastojke osim maslaca pomiješajte u posudi i kuhajte na pari uz neprestano miješanje. Kad se smjesa zgusne, uklonite ju s vatre i umiješajte maslac te ostavite sve da se ohladi.
Sve sastojke za kremu od bjelanjaka pomiješate i kuhajte na pari dok se ne zgusne, a potom maknite s vatre i miksajte dok ne postignete čvrsti snijeg koji potom hladite na sobnoj temperaturi.
Kad se tijesto ispeklo, po njemu prolijte kremu od limuna, pravilno ju rasporedite, pa vrh dekorirajte kremom od bjelanjaka pomoću slastičarske dekorativne vrećice. Pitu kratko zapecite u pećnici pa po želji dekorirajte bobičastim voćem i pustite da se ohladi prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....