Kao djeca odrasli smo uz uglazbljenu rečenicu 'svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje'. Bila je to reklama za proizvođača jaja, koja je svima nama usadila važnost te namirnice kao i važnost doručka.
Sada kada smo odrasli i dalje uživamo u zdravom doručku, a mnogim ljudima diljem svijeta upravo su jaja omiljeni obrok na početku dana. Verzija i načina na koje ih se može spraviti ima bezbroj, a vjerojatno jedan od najbržih i najomiljenijih je - kajgana.
Nasumično izmućena jaja, brzo su gotova na tavi, ali neka vas jednostavnost ovog jela ne zavara. Postoje nijanse u kuhanju koje će od vaše kajgane napraviti najukusniji obrok. Sastojke koje svi imamo u hladnjaku dodajte u jaja i uživajte u svilenkastoj i sočnoj kajgani.
Sastojci
- 2 veća jaja
- 6 jušnih žlica punomasnog mlijeka
- prutić maslaca
- prstohvat soli
Postupak u pet jednostavnih koraka
Prvi korak: Lagano istucite dva veća jaja, dodajte šest žlica punomasnog mlijeka i prstohvat soli. Vilicom mutite dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Drugi korak: Zagrijte malenu, neprianjajuću, tavu otprilike minutu. Zatim dodajte prutić maslaca i pustite da se otopi. Pripazite da maslac ne posmeđi.
Treći korak: Izlijte smjesu jaja i mlijeka u tavu i pustite da 'sjedne', nemojte miješati dvadesetak sekundi. Zatim promiješajte drvenom špatulom, podignite i prevrnite jaja s dna tave.
Četvrti korak: Pustite jaja desetak sekundi, zatim ih promiješajte i preokrenite ponovo. Ponovite to onoliko puta dok se jaja ne ispeku, ali pripazite da ostanu sočna.
Peti korak: Maknite tavu s vatre i ostavite ju na trenutak da toplina iz zdjele dovrši pečenje. Finalno promiješajte kajganu i poslužite je odmah.