Recept za gurmanske i hruskave krumpire može poslužiti kao samostalna grickalica uz umak ili kao prilog glavnom jelu.
I najjednostavnija namirnica uz malo mašte i truda može se pretvoriti u nezaboravno jelo, barem kada ta namirnica dođe u ruke poznatog britanskog chefa Jamieja Olivera. On je i ovaj put u tome uspio i to tako da osluškuje afinitete ljudi, priprema hranu koju mnogi vole i učini ih posebnom na svoj način.
Uz recept pečenih krumpira koje je od milja nazvao 'tornado' napisao je da zna koliko ljudi vole hrskave krumpire i to u spirali. U ovoj verziji posuti su parmezanom i začinima.
"Pečeni krumpiri, ali ne onako kako ih inače spremate! Ove predivne, hrskave spirale od krumpira imaju nevjerojatnu posip od parmezana, kumina, češnjaka u prahu i dimljene paprike", navedeno je uz recept.
Sastojci
- 6 srednje velikih krumpira
- maslinovo ulje
- 50 g parmezana, plus ekstra za ribanje
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 v smrvljenog kumina
- 1 žličica češnjaka u prahu
- prstohvat soli i papra
Umak
- 100 ml jogurta
- 1 limun
Čitajte i: Savršeni okusi: Divna torta bez brašna kojom ćete dostojno proslaviti međunarodni dan čokolade
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190°C. Pažljivo umetnite metalni 'ražnjić' na vrh krumpira i progurajte ga do drugog kraja. Oštrim nožem napravite rez s jedne strane, dok ne dođete do metalne šipke. Izrežite krumpir duž cijele strane kako bi dobili efekt spirale. Ponovite to s ostalim krumpirima. Dobro nauljite svaki krumpir, da ulje uđe između rezova.
Izribajte parmezan u zdjelu, dodajte papriku, kumin i češnjak u prahu, dodajte sol i papar. Pomiješajte suhe sastojke, zatim tu smjesu pospite po krumpirima. Njih jednostavno posložite u limu za pečenje. Pecite ih oko 50 minuta, dok nisu potpuno pečeni i hrskavi.
Ako krumpire želite poslužiti kao domaće grickalice možete napraviti i umak - ulijte jogurt u zdjelu, izribajte nešto korice i istisnite pola limuna. Začinite po želi i dobro promiješajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....