ANA BILOGREVIC
Gastro inspiracija

Uz ovih pet recepata chefa poznatog primorskog restorana imat ćete neodoljive obroke i lagan ručak cijeli tjedan

Glavni chef jednog od najpoznatijih restorana u Crikvenici Matija Pavlic za čitatelje Gloria.hr složio je tjedni menu koji se sastoji od pet jednostavnih jela, koje u sebi imaju prepoznatljiv ‘morski‘ štih.

Glavni chef jednog od najpoznatijih restorana u Crikvenici Matija Pavlic za čitatelje Gloria.hr složio je tjedni menu koji se sastoji od pet jednostavnih jela, koje u sebi imaju prepoznatljiv ‘morski‘ štih.

Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crikvenici, smješten je Restaurant & lounge bar Sabbia, upravo prema tome je i dobio ime (sabbia na talijanskom znači pijesak). Posebnost ovog restorana leži upravo u njegovoj poziciji, gotovo utopljenoj u pješčanu plažu, tik uz more.

Ovdje svakodnevne kulinarske čarolije stvara glavni chef Matija Pavlic, čija jela karakterizira tzv. nordijski stil, koji odlikuje funkcionalnost, čiste linije, besprijekorna izrada i nenametljiva elegancija te naravno, iznimna kvaliteta i sezonalnost namirnica.

image
Glavni chef restorana Sabbia Matija Pavlic
ANA BILOGREVIC

Matija je za čitatelje Glorije pripremio nekoliko jednostavnih, ali tehnički preciznih jela čistih i osvježavajućih okusa, idealnih upravo za vrele ljetne dane i večeri.

Burrata salata

Sastojci

  • 125 g Burrate
  • 100 g ružičaste rajčice
  • 100 g volovskog srca
  • 100 g cherry rajčice
  • Svježi bosiljak
  • Tostirani pinjoli
  • Maslinovo ulje
  • Sol

Priprema

Selekciju domaćeg paradajza narezati na lijepe kockice. Pinjole tostirati do zlatno rumene boje u maslacu. Narezanu rajčicu začiniti maslinovim uljem, solju i svježe sjeckanim bosiljkom. Burratu staviti u tanjur, dekorirati ju s kockicama svježe rajčice, tostiranim pinjolima i svježim bosiljkom.

image
Burrata salata
ANA BILOGREVIC

Čitajte i: Nemate ideja za ljetni ručak? Chef zagrebačkog 'it' street food mjesta dao nam je svojih pet prijedloga

Jaja Benedict

Sastojci

  • 2 poširana jaja
  • Brioch pecivo
  • Kuhana šunka
  • Holandez umak
  • Svježi vlasac
  • Salatica

Priprema

Jaja poširati 30 sekundi u kipućoj vodi u koju smo dodali malo octa. Brioch pecivo tostirati na maslacu, kada je pecivo tostirano, dodati salaticu, kuhanu šunku, poširana jaja i sve zajedno preliti holandez umakom i svježe sjeckanim vlascem.

image
Jaja Bennedict
ANA BILOGREVIC

Linguine s pancetom crne slavonske svinje

Sastojci

  • 120 g linguina
  • 80 g pancete
  • 80 g vrganja
  • emeljac od parmezana ili mozzarelle
  • Žumanjak
  • 60 g sira Parmigiano reggiano

Priprema

Linguine staviti kuhati u slanu vodu. Dok se linguine kuhaju, na zagrijanoj tavici prepržiti pancetu. Panceta mora postići zlatnu boju, kada to postigne dodati narezane vrganje. Pancetu i vrganje deglazirati s bijelim vinom. Kada vino ishlapi, dodati temeljac i lagano nastaviti kuhati. U sve to dodati kuhane linguine i sve zajedno povezati parmezanom i žumanjkom.

image
Linguine s pancetom crne slavonske svinje i vrganja
ANA BILOGREVIC

Čitajte i: Ljetni kokteli uz koje se odmah spuštaju temperature! Donosimo pet recepata koje možete napraviti kod kuće

Tartar od škampi

Sastojci

  • 100 g jadranskih škampi
  • Limun
  • Svježi origano
  • Sol
  • 200 g rozih pomidora bez kože
  • Maslinovo ulje
  • Vlasac
  • Ljutika
  • Sourdough tost
  • Bosiljak

Priprema

Jadranske škampe narezati na sitne kockice. Začiniti ih limunovim sokom, solju, maslinovim uljem, vlascem, ljutikom i svježim origanom. Kada začinimo tartar, na njega lijepo poslagati pomidore kojima smo skinuli kožu, sourdough tost i svježi bosiljak.

image
Tartar od škampi
ANA BILOGREVIC

Svježa jadranska tuna

Sastojci

  • 100 g jadranske tune
  • 10 g svježeg korijandera
  • 20 g mente
  • 200 ml soka od Granny Smith jabuke
  • Chilli
  • Krastavci
  • Ljutika
  • Sok od limete
  • Rotkvica

Priprema soka od mente

Izblendati 20 g mente u 200 g soka od zelene jabuke

Priprema

Tunu, krastavce, chilli i ljutiku narezati na kockice, usitniti svježi korijander. Zatim sve sastojke staviti u posudu i začiniti ih sokom od mente i sokom od limete. Prije posluživanja naribati rotkvicu na tanke šnite. Sve zajedno staviti u tanjur i lijepo dekorirati sa svježom rotkvicom

image
Tuna
ANA BILOGREVIC

Čitajte i: Donosimo vam pet genijalnih sezonskih recepata vlasnice jedne od najstarijih istarskih konoba

25. prosinac 2024 08:03