Jedini chefovi s juga na ovogodišnjem zagrebačkom Food Film Festivalu predstavili su se najdražim im šibenskim specijalitetima koje su podijelili s našim čitateljima.
Pucalina, u prošlosti poznata kao slastičarnica prvog dalmatinskog slastičara Steve Mandića, prije godinu je dana, s minimalnim intervencijama u originalni prostor, postala bistro i novo hit mjesto u Šibeniku. Smještena na Trgu Medulić, jednom od najpitoresknijih i najposjećenijih šibenskih trgova u srcu stare gradske jezgre, privlači svojom šarolikom i zanimljivom ponudom.
Ondje su osim slastica Ivane Mrdeže (39) danas na meniju i mnoga druga tradicionalna jela spravljena na moderan način u kreativnoj radionici kuhara Stipe Đidare (40), Milana Klasičeka (31) i Mate Buhe (19). Uz 20 godina ugostiteljskog iskustva u renomiranim šibenskim i zadarskim restoranima Stipe najviše znanja duguje kuhinji svoje bake, Milan je jedan od najboljih pizza majstora u gradu koji posebno oduševljava svojom pizzom Autunno nel Mediteraneo s narančastom tikvom, kozicama i mariniranim inćunima, a Mate je pak najpoznatiji po specijalitetima sa svojom omiljenom namirnicom, pršutom.
Ovaj “dream team” zaokružuju još i Kristina Uvodić (32), inženjerka građevine zaslužna za uređenje prostora, te Franko Pekas (27) i Marija Badžim (20) koji su zaduženi za organizaciju posla.
“Otvaranjem Pucaline željeli smo osvježiti gastronomsku scenu grada, vodeći pritom računa o tome da naš meni bude drugačiji, zamjetan te baziran isključivo na lokalnim, svježim i sezonskim namirnicama iz lokalnih OPG-ova”, ističe Marija, koja je posebno ponosna što je sezonu završila gostovanjem na zagrebačkom Food Film Festivalu.
Čitajte i: Slatko, a kiselo: Prava rapsodija okusa u nevjerojatno ukusnoj piti od limuna
Budući da su se tamo predstavili kao jedini ugostitelji iz Dalmacije, svoju su ponudu bazirali na prepoznatljivim i mnogima omiljenim dalmatinskim namirnicama, poput skradinskih čokalica, sipe, kozica, pršuta, smokava, mišnog sira. Posebnu su pozornost ondje “uživale” poznate slastice šibenskog kraja - šibenska gibanica, lavandijer, torta od bijele čokolade, lavande i šumskog voća s potpisom slastičarke Ivane koja je sama smišljala njihovu ponudu na festivalu.
Mediteranski užitak
SASTOJCI
- 400 g brašna (pola oštro, pola glatko),
- 200 g maslaca,
- 5 žlica šećera,
- prstohvat soli,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 žumanjka,
- 1 - 2 žlice kiselog vrhnja
DŽEM OD SMOKAVA
- 200 g očišćenih suhih smokava,
- 2 dl soka od naranče
Kuhati, a kad se zgusne, izblendati.
KREMA OD SKUTE
- 300 g skute,
- 200 g svježeg sira,
- 130 g šećera,
- sok jedne limete i pola limuna,
- 15-ak komada usitnjenih svježih listova mente,
- 80 g bijele čokolade,
- 200 g mliječnog vrhnja za šlag,
- naribana korica limete
Čitajte i: Šarmantno zagrebačko odredište kao kvartovski hit: Svjetski trendovi u okusu i zero waste koncept
PRELJEV
- 400 ml mliječnog slatkog vrhnja,
- 2 jaja + 1 vanilin šećer
KREMA OD VRHNJA I LIMUNA
- 500 ml vrhnja za šlag biljne masnoće,
- 200 ml kiselog vrhnja 12% m.m.,
- bourbon vanilija 1 kom.,
- sok jednog limuna
PRIPRAVA
Ispeći košarice od prhkog tijesta (promjera 8 cm).
Ispečene i ohlađene košarice premazati džemom od smokava, na to staviti pripremljenu kremu od skute i svježeg sira. Dekorirati šnitom limete, suhe smokve ili tamne čokolade. Od ove doze dobijemo 24 košarice.
Šibenska gibanica
SASTOJCI
- 12 gotovih kora za savijače veličine protvana,
- 250 g maslaca (za premazivanje kora)
NADJEV OD ROGAČA
- 200 g mljevenog rogača,
- 300 ml mlijeka,
- 50 g šećera,
- 1 vanilin šećer
NADJEV OD SKUTE
- 500 g ovčje ili kravlje skute,
- 3 jaja,
- 1 vanilin šećer,
- 100 g šećera,
- sok jednog limuna
NADJEV OD BADEMA I ORAHA
- 150 g mljevenih oraha,
- 150 g mljevenih badema,
- 200 ml vrućeg mlijeka,
- 50 g šećera,
- 1 vanilin šećer
NADJEV OD JABUKE
- 600 g očišćenih i oguljenih jabuka,
- 100 g nasjeckanih suhih smokava,
- 1 žličica cimeta u prahu,
- 1 vanilin šećer,
- 50 g šećera
*Smjese za nadjeve se miksaju ručno
PRIPRAVA
Protvan dimenzija 40x30 premazati otopljenim maslacem. Posložiti dvije kore za savijaču. Svaku premazati maslacem. Na kore staviti nadjev od rogača i poklopiti dvjema korama premazanima maslacem. Zatim ide nadjev od skute, nadjev od badema i oraha te nadjev od jabuke i smokve. Između svakog nadjeva idu kore za savijače premazane maslacem. Iznad zadnjeg nadjeva od jabuka idu dvije kore za savijače koje prelijemo slatkim vrhnjem. Peći na 180 stupnjeva 35 - 40 minuta. Ohlađeno dekorirati kremom od vrhnja i limuna.
Maništron od sipe
SASTOJCI
- 600 g luka,
- maslinovo ulje,
- 50 g češnjaka,
- 800 g sipe,
- peršin,
- 200 g slanutka,
- 2 dl bijelog vina,
- sol, papar,
- 2 dl pasirane rajčice
PRIPRAVA
Pirjati luk, zatim dodati sipu sa slanutkom, dalje pirjati, dodati bijelo vino i pasiranu rajčicu, začiniti. Nakon toga se dodaje tjestenina (maništra) koja se kuha zajedno s ostalim sastojcima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....