Mirisno crveno voće tako je slatko, no kada mu se još dodaju tamna i bijela čokolada, slatko vrhnje i mascarpone, nastanu najukusniji deserti kojima je teško odoljeti.
Ledeni vjetar s jagodama
Sastojci za tijesto (za tri kore): 9 bjelanjaka, 300 g šećera, 75 g gustina, malo soli, 3 žlice jabučnog octa Sastojci za kremu: 300 ml mlijeka, 100 g šećera, 1 mahuna vanilije, 9 žumanjaka, 250 g maslaca, 60 g gustina, 200 ml slatkog vrhnja, 400 g jagoda
Priprava tijesta: Bjelanjke miksati. Kad se polako počnu pjeniti, malo-pomalo dodavati šećer. Na kraju dodati ocat i još malo miksati. Naposljetku lagano umiješati gustin. Smjesu podijeliti na tri djela i peći svaku koru zasebno u kalupu promjera 26 cm 40 minuta na 150 stupnjeva.
Priprava kreme: Žumanjke, šećer i gustin miksati sa 150 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati s vanilijom prerezanom napola. Kad zakipi, skinuti s vatre i ukloniti vaniliju. Smjesu od žumanjaka, gustina i šećera pomiješati s vrućim mlijekom. Vratiti na laganu vatru te kuhati oko 5 minuta, uz stalno miješanje, dok krema dok ne postane svilenkasta. U ohlađenu kremu umiješati maslac sobne temperature. Slatko vrhnje istući u šlag i ostaviti sa strane. U kalup za tortu (od 26 centimetara) staviti beze koru, po njoj rasporediti trećinu kreme te trećinu jagoda prerezanih napola i prekriti trećinom tučenog slatkog vrhnja. Postupak ponoviti još dvaput, dok ima materijala. Ostaviti u hladnjaku da se stisne, oprezno izvaditi iz kalupa i poslužiti.
Voćne košarice s jagodama
Sastojci za tijesto (za 8 kalupa promjera 8 cm): 125 g brašna, 60 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 1 žličica vanilin šećera, prstohvat soli, 1 žumanjak, 1 žlica mlijeka
Sastojci za kremu: 100 g sira mascarponea, 100 ml slatkog vrhnja, 25 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 450 g jagoda
Priprava tijesta: Pomiješati sve sastojke i zamijesiti tijesto da nije prečvrsto, tek toliko da se poveže. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak najmanje 1 sat. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Rashlađeno tijesto tanko razvaljati i njime obložiti kalupe. Peći 10 minuta, izvaditi i ohladiti. Priprava kreme: Slatko vrhnje istući u šlag. U posebnoj posudi miksati mascarpone s vanilin šećerom i šećerom u prahu. Pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem. Staviti u slastičarsku špricu i rasporediti u košarice. Prepoloviti jagode, dodati ih u košarice te poslužiti.
Tart s jagodama
Sastojci za kalup promjera 24 cm: 250 g brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, 1 žumanjak Sastojci za kremu: 250 g sira mascarponea, 100 g šećera, 1 vrećica pudinga od vanilije, korica 1 neprskanog limuna, 4 jaja, ¼ litre slatkog vrhnja, 500 g jagoda
Priprava: Brašno prosijati, pomiješati ga s maslacem, šećerom i žumanjkom te umijesiti tijesto. Umotati u prozirnu foliju te ostaviti u hladnjaku najmanje 1 sat. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Rashlađeno tijesto tanko razvaljati prema kalupu. Rasporediti u namašćen kalup te peći oko 15 minuta. Mascarpone umutiti s pudingom, koricom limuna i jajima. Vrhnje istući u šlag te pomiješati sa smjesom od mascarponea. Tijesto izvaditi iz pećnice, pustiti da se malo ohladi te rasporediti kremu. Temperaturu u pećnici smanjiti na 170 stupnjeva te peći 1 sat i 10 minuta. Kad se ohladi, rasporediti jagode prerezane napola. Ostaviti da se hladi, oprezno izvaditi iz kalupa i poslužiti.
Monoporzione s jagodama
Sastojci za 10 tortica: 4 jaja, 3 žlice šećera, 3 žlice brašna
Priprava tijesta: Pomiješati jaja, šećer i prosijano brašno. Rasporediti na papir za pečenje u lim te peći na 180 stupnjeva, dok ne porumeni. Izvaditi i kad se malo ohladi, oblikovati krugove uz pomoć metalnih obruča (za krafne). Sastojci za kremu: 220 g bijele čokolade, 110 ml slatkog vrhnja, 220 ml slatkog vrhnja, 4 g želatine (namočene u malo hladne vode), jagode po želji
Priprava kreme: Bijelu čokoladu otopiti u kipućem vrhnju. Skinuti s vatre i kad se malo ohladi, dodati želatinu te promiješati. Ostaviti da se još malo hladi. Slatko vrhnje istući u šlag. Kad je smjesa od čokolade i vrhnja mlaka, umiješati šlag. Rasporediti u male kalupe. Najprije tijesto, potom kremu pa narezane jagode. Postupak ponoviti dok ima materijala. Ukrasiti jagodama, ostaviti u hladnjaku da se stisne. Odstraniti kalupe i poslužiti.
Torta Vivaldi (Proljeće)
Brownie biskvit za kalup promjera 26 cm: 3 jaja, 230 g šećera, 115 g brašna, 1 vanilin šećer, 5 g praška za pecivo, 35 g kakao praha, 85 g tamne čokolade, 135 g omekšalog maslaca Sastojci za kremu: 450 g bijele čokolade, 225 g vrhnja za šlag, 450 g istučenog šlaga od slatkog vrhnja, 8 g želatine (namočene u hladnoj vodi), sok i korica 1 neprskane limete, 200 g jagoda
Sastojci za glazuru od tamne čokolade: 7 g želatine (namočene u hladnoj vodi), 150 ml vode, 50 g kakaa, 120 g vrhnja, 180 g šećera
Priprava: Maslac miksati sa šećerom i vanilin šećerom te dodavati jedno po jedno jaje. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Umiješati u smjesu od šećera i jaja te na kraju dodati sitno narezanu čokoladu. Uliti u kalup za tortu te peći na 180 stupnjeva 15 minuta. Gotovo je kad na čačkalici kojom treba probosti tijesto ne ostane ni mrvica. Tijesto izvaditi te ga ostaviti u kalupu.
Priprava kreme: Vrhnje zagrijati do vrenja, dodati sitno narezanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Skinuti s vatre. Dok je smjesa topla, ali ne i vruća, dodati želatinu. Pustiti da se još malo hladi i kad je smjesa mlaka, umiješati tučeno slatko vrhnje. Miješati ručno i pažljivo, kako bi krema bila prozračna. Jagode razrezati na polovice, poslagati na tijesto do ruba obruča i lagano ih utisnuti u tijesto kako se ne bi pomaknule pri raspoređivanju kreme. One koje ostanu iskoristiti za ukrašavanje. Na tijesto s jagodama rasporediti kremu i ostaviti u hladnjaku da se stisne. U međuvremenu sve sastojke za glazuru (osim želatine) kuhati na vatri 5 minuta. Skinuti s vatre i kad je topla, ali ne i prevruća, dodati želatinu. Promiješati i ostaviti da se još malo ohladi (oko 35 stupnjeva). Kad glazura postane mlaka, rasporediti je po kremi. Dobro ohladiti, oprezno izvaditi iz kalupa te poslužiti.
Rosanda Jelinić, prokuristica slastičarnica Magnolia, savjetuje:
- Kad god možete, maslac u kremama zamijenite mascarponeom: krema će biti prozračnija i ukusnija.
- U pripremi slatkih košarica obvezno dodajte malo mlijeka, kako bi povezalo smjesu.
- Jagode u kremu dodajte pred kraj.
Surađivala: Slavica Šagolj
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....