TAYLOR HERNANDEZ/ UNSPLASH
KOLUMNA

Nova sezona, novi wellbeing: Jesen je idealno vrijeme za posvetiti se sebi, imamo 8 preporuka

Novo godišnje doba donosi nam priliku da usporimo, povežemo se s prirodom i sebe stavimo na prvo mjesto. Kako to postići piše naša kolumnistica Zrinka Blažević.

Novo godišnje doba donosi nam priliku da usporimo, povežemo se s prirodom i sebe stavimo na prvo mjesto. Kako to postići piše naša kolumnistica Zrinka Blažević.

Početkom prošlog tjedna službeno nam je na vrata pokucala jesen, godišnje doba u kojem se sve pomalo smiruje i utišava, a ljetne avanture postaju tek lijepe uspomene koje ćemo još dugo nositi u srcima. Nova sezona donosi nam priliku da prihvatimo promjene, usporimo, ponovno se povežemo s prirodom i damo prioritet brizi o sebi. U današnjoj kolumni donosim nekoliko savjeta kako možete poboljšati svoj wellbeing ove jeseni.

image

Zrinka Blažević

PRIVATNI ALBUM

Prigrlite snagu rutine

Jesen je savršeno vrijeme za uspostavljanje rutine. Uz kraće dane i hladnije vrijeme, naša je prirodna sklonost provoditi više vremena u zatvorenom prostoru. Savjetujem da iskoristite ovo kao priliku da razvijete navike koje potiču ravnotežu.

Osmislite jutarnji ritual: Započnite dan toplim napitkom, poput šalice matche latte, i provedite nekoliko trenutaka pišući dnevnik ili meditirajući. Ovo postavlja pozitivan ton za dan i pomaže nam uzemljiti energiju.

image
Svitlana/ UNSPLASH

Vrijeme večernjeg opuštanja: Kako sunce ranije zalazi, iskoristite duže večeri za opuštanje. Prigušite svjetla, pripremite si čaj od kamilice ili mente, zapalite svijeće za dodatni ugođaj, upalite chill muziku i prepustite se opuštajućim aktivnostima poput čitanja laganog naslova, ili vježbanja nježne joge.

Jedite sezonsku, hranjivu hranu

Jesenska berba nudi obilje hrane bogate hranjivim tvarima koja podržava tijelo i um. Uključivanje sezonskih proizvoda ne samo da nas hrani, već i povezuje s ritmom prirode.

Odlučite se za korjenasto povrće: batat, mrkva i bundeva bogati su vitaminima i antioksidansima te savršeni za jačanje imunološkog sustava kako nam se približava hladno vrijeme.

image
5PH GETTY IMAGES

Pripremajte topla jela, tzv. comfort food: juhe, variva i pečeno povrće daju toplinu i lakše su probavljive. Dodajte začine poput cimeta, đumbira i kurkume za dodatni okus i zdravstvene benefite.

Izađite i povežite se s prirodom

Dok lišće mijenja boju i zrak postaje svjež, jesen je jedno od najljepših doba godine koje možemo provesti na otvorenom te na taj način poboljšati naše mentalno i fizičko blagostanje.

Prošećite prirodom: Provedite vrijeme u parku, šumi ili pak u kvartu, obraćajući pozornost na ljepotu jesenskog godišnjeg doba. Zvuk šuštanja lišća i prizor jesenskih boja mogu biti posebno meditativni.

Šumska kupka: Japanska praksa poznata kao "shinrin-yoku", ili kupanje u šumi, potiče uzemljenje. Sam boravak među drvećem, u ljepoti šumskog okruženja, smanjuje stres i podiže raspoloženje.

image
Annie Spratt/ UNSPLASH

Ostanite aktivni

Kako vrijeme vani postaje sve hladnije, primamljivo je ostati u toplini vlastitog doma, ali redovito kretanje neophodno je za održavanje energije i mentalne jasnoće. Ako je prehladno za vježbanje na otvorenom, postoji mnogo načina da ostanete aktivni unutra.

image
Ginny Rose Stewart/ UNSPLASH

Isprobajte nježnu jogu ili istezanje: ove prakse ne samo da poboljšavaju fleksibilnost, već također potiču opuštanje. Razmislite o tome da u svoju jutarnju rutinu uključite nekoliko pozdrava suncu ili se pridružite online tečaju joge.

Uključite se u kreativne aktivnosti: Jesen je odlično vrijeme za isprobavanje novih, kreativnih hobija, bilo da se radi o slikanju, pletenju ili keramičkim radionicama.

Dajte prioritet odmoru i snu

S dolaskom sve kraćih dana, prirodno je da naša tijela žude za više odmora. Poštujte to tako da prilagodite svoj raspored spavanja.

Uredite svoj prostor za spavanje: koristite velike deke, mekane jastuke i toplu rasvjetu kako biste spavaću sobu učinili vlastitom malom zen oazom. Održavajte temperaturu hladnom i smanjite vrijeme provedeno ispred TV-a prije spavanja kako biste podržali bolju kvalitetu sna.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ GETTY IMAGES

Vježbajte zahvalnost prije spavanja: Prije spavanja odvojite trenutak da razmislite na čemu ste zahvalni. Ova praksa može smanjiti stres i stvoriti osjećaj smirenosti prije spavanja.

Poboljšajte mentalni wellbeing

S promjenom godišnjeg doba, uobičajeno je osjetiti pad raspoloženja, osobito kada se dnevno svjetlo smanjuje.

Vježbajte svjesnost: ove jednostavne tehnike pomažu nam da ostanemo prisutni i upravljamo stresom. Bilo da se radi o meditaciji, jogi ili jednostavnim bivanjem u sadašnjem trenutku, prakticiranje svjesnosti (mindfulness) može nam pomoći da s lakoćom upravljamo stresnom svakodnevicom.

Uklonite nered i uredite svoj prostor

Jesen je odlično vrijeme da osvježimo svoj životni prostor za nadolazeće hladne mjesece. Privlačan i uredan dom može pozitivno utjecati na naše mentalno blagostanje.

Pažljivo uklonite nered: Razvrstajte ljetne stvari i pospremite ono što vam ne treba. Stvaranje čistog, organiziranog prostora pomaže očistiti i mentalni nered te potiče opuštanje.

Dodajte ugodne elemente: unesite toplinu u svoj prostor s mekim pokrivačima, mirisnim svijećama i toplim tonovima. Uvedite teksture i boje koje odražavaju ovo godišnje doba, poput jantara, senf žute i duboko zelene boje.

image
UNSPLASH

Postavite namjere za ostatak godine

Jesen označava prijelazno razdoblje i sjajno je vrijeme za razmišljanje o prošlim mjesecima i postavljanje ciljeve za ostatak godine. Razmislite o tome što želite postići ili doživjeti prije kraja godine i potom poduzmite male, djelotvorne korake prema tim ciljevima.

Zapišite svoja razmišljanja: Razmislite o osobnom razvoju, izazovima i uspjesima s početka godine. To može dati jasnoću o tome na što se želite dodatno usredotočiti.

Postavite realne, smislene ciljeve: bilo da se radi o poboljšanju fizičkog zdravlja, produbljivanju odnosa ili započinjanju novog hobija, postavljanje ciljeva daje osjećaj svrhe dok prolazimo kroz jesen i zimu.

image
Liana Mikah Nus/ UNSPLASH

Jesen je doba prijelaza i smiraja. Prihvaćanjem promjena u polaganom ritmu, njegujući svoje tijelo i uzimajući vrijeme za razmišljanje, ovu sezonu doživite kao razdoblje rasta, uzemljenja i obnove. Bilo kroz promišljene trenutke u prirodi ili ugodne večeri kod kuće, imajte na umu da je vaš wellbeing vrijedan prioritet, koji žudi za tim da ga svakodnevno njegujemo.

Linker
04. listopad 2024 13:30