ANTONIO BALIĆ CROPIX
Svestrana glumica

Ivana Roščić o glumačkim uspjesima, planovima i novom početku zbog kojeg ima veću tremu nego - kći Margita i sin Toma

S glumicom smo se družili u Sarajevu gdje je stigla kao jedna od uzvanica ovogodišnjeg Sarajevo film festivala, a tom prilikom otkrila nam je što je sve od jeseni čeka na filmu, u kazalištu, ali i doma... Na snimanje editorijala u hotelu Europa došla je, kao i obično opuštena, ali profesionalna i spremna.

S glumicom smo se družili u Sarajevu gdje je stigla kao jedna od uzvanica ovogodišnjeg Sarajevo film festivala, a tom prilikom otkrila nam je što je sve od jeseni čeka na filmu, u kazalištu, ali i doma... Na snimanje editorijala u hotelu Europa došla je, kao i obično opuštena, ali profesionalna i spremna.

Slovenski film „Blok 5” u kojemu glumi naša Ivana Roščić (45) oduševio je sarajevsku publiku na 30. jubilarnom festivalu koji traje do petka, 23. kolovoza. Tinejdžerski je to film u kojemu je naša glumica doista odigrala sjajnu ulogu. Priča se vrti oko dvanaestogodišnje Alme koja s ocem seli u novi kvart u Ljubljani, koji je klizačko gnijezdo njezine kolegice iz razreda Lune. Ne samo da se Alma i Luna od početka ne slažu dobro, već među njima eskalira ozbiljan sukob. Kad Alma pak sazna da će građevinska tvrtka u kojoj radi njezin otac srušiti popularno igralište ispred bloka sa zelenilom i na njemu izgraditi parkiralište, ne preostaje joj ništa drugo nego udružiti snage s njegovim najvećim protivnikom, svojim društvom. Tim ima tjedan dana da spasi igralište, a režiju ovog uzbudljivog filma potpisuje slovenski redatelj Klemen Dvornik.

image
ANTONIO BALIĆ CROPIX

Film je ranije imao premijeru i na Locarnu, a uz Ivanu iz hrvatskog tima je na scenariju radila i mlada autorica, spisateljica i scenaristica Dora Šustić.

"Dinamičan je to i zabavan film za mlade koji šalje važnu poruku o nužnosti društvenog angažmana kada stvari ne idu u korist zajednice već u ime pojedinca - poduzetnika. Glumim došljakinju Milijanu koja ima kćer Unu s kojom pratim razvoj događaja", govori nam Ivana uz koju glume i slavni bosansko – hercegovački glumac Enis Bešlagić te slovenski Marko Mandić.

Paralelno dok je prošle godine snimala ovaj film, radila je i na švedskoj seriji "A Life‘s Worth" u kojemu glumi Eminu, o švedskim vojnicima koji se nose sa izazovima rata u Bosni i Hercegovini. Serija je još uvijek u postprodukciji.

image
ANTONIO BALIĆ CROPIX

Na festivalu u Sarajevu predstavila se i s ulogom u filmu Danisa Tanovića “Nakon ljeta” koji je nastao po scenariju Anje Matković, njezine kolegice i prijateljice koja je imala ujedno glavnu ulogu u filmu. U tom je filmu imala nešto manju ulogu, a glumila je partnericu kojeg je predano igrao srpsko - albanski glumac Uliks Fehmiu.

"Nema malih niti velikih uloga, samo dobrih i loših. A kakva je, vidjet ćemo kad pogledam film. U filmu sam navodno oprostila preljub tako da me baš veseli pogledati što smo učinili", kroz smijeh govori glumica koja je na crvenom tepihu zablistala u dizajnu koji potpisuje Klisab.

Do kraja godine u planu joj je razvoj dva intimno važna projekta na kojima je na neki način i sama sudjelovala. “Jedan je baš po mojoj ideji i radni mu je naslov "Pogana" u režiji Davida Kapca i koscenariste Andrije Mardešića. Dobili smo određeni iznos za produkciju i sada kreću svi krugovi skupljanja ostatka novca do snimanja filma. S njima mi je vrlo prirodno raditi pogotovo nakon suradnje na njihovoj uspješnici, filmu Stric”, uzbuđeno nam priča glumica.

image
ANTONIO BALIĆ CROPIX

U kazalištu našu ćemo glumicu moći vidjeti u sada već kultnoj predstavi teatra &TD, u režiji Olivera Frljića “Mrzim istinu” za koju se redovito traži karta više, u Gavelli nastavlja igrati u predstavi "Deca" u režiji Saše Božića po poemi slavne Milene Marković, a “kuha” se i još jedan kazališni projekt o kojemu je jer je u začetku, rano govoriti.

Ipak do početka kazališne sezone ostalo joj je još nešto godišnjeg odmora, no "sezona" ipak za glumicu i njezinog supruga Marka Balića počinje s prvim danom nove školske godine. Kći Margita kreće u prvi razred, a sin Toma u treći osnovne škole.

"Za mene je ovo dugo, toplo ljeto. Bez škole, bez vrtića. Većinom smo u Splitu, a do sada smo napravili izlete na Hvar, Vis, sada ćemo na Mljet i onda se polako vraćamo u Zagreb gdje pripremamo našu Margitu za školu. Imam veću tremu od početka škole od njih dvoje jer djeci u današnjem sustavu obrazovanja kako je postavljeno zaista nije lako. S Tomom smo imali sreće jer mu je matematika išla, a s Margitom ćemo tek vidjeti. Meni kao "profesorici" koja povremeno mora s njima raditi dodijeljen je sektor jezika, umjetnosti i geografije. Marko je pak zadužen za prirodne znanosti”, kroz smijeh govori glumica.

Linker
05. rujan 2024 11:13