Gastroblogerica Janja Benić s Glorijim podijelila svoj provjereni recept za pincu – tradicionalni slatki kruh koji neizostavno krasi uskrsni blagdanski stol, a koji je spoj klasičnih okusa i korisnih savjeta kako bi pinca bila mekana, mirisna i neodoljiva okusa.
Pinca, iliti sirnica, kako je još nazivaju u južnim krajevima, jedan je od najpoznatijih simbola uskrsnog stola i mnogima je teško zamisliti Uskrs bez tog slatkog mirisnog kruha bogatog jajima, maslacem i aromama citrusa koji se već godinama priprema u našim kuhinjama uoči najvećeg kršćanskog blagdana. Mijesila se s posebnom pažnjom i pripremala prema dobro čuvanim obiteljskim receptima, a jedan takav s nama je podijelila gastroblogerica Janja Benić Janjolinka poznata po svojim autentičnim i s ljubavlju pripremljenim jelima.
Njezin recept donosi sve ono što se zapravo očekuje od prave pince – bogatu teksturu, neodoljivu koricu te savršeni spoj mirisa i okusa koji vraćaju u djetinjstvo, a njegovi su sastojci namijenjeni za tri manje ili dvije veće pince.
Recept
Sastojci:
- 820 g brašna (od toga je 300 grama brašna manitobe i 520 grama brašna za dizana tijesta)
- 10 g soli
- Naribana korica 1 - 2 limuna
- Naribana korica 1 naranče
- 3 jaja veličine M
- 2 žumanjka dodatno
- 130 g smeđeg šećera
- 250 g mlijeka (mlako, ne prevruće)
- 30 g svježeg kvasca
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 žlica narančine vodice
- 1 žlica ružine vodice
- 1 žlica arome vanilije
- 1 žlica ruma
- 150 g maslaca (malo omekšalog, ne premekanog)
Postupak
Prvo izvažite sve sastojke pa aktivirajte kvasac (kvasac, malo mlijeka, šećera i brašno od ukupne količine). U zdjelu od miksera stavite jaja i preostalo mlijeko. Dodajte sve arome i korice od agruma. Ubacite i preostali šećer i sol. Na to stavite brašno, kiselo vrhnje i aktivirani kvasac.
Prvo miksamo desetak minuta bez maslaca pa napravimo kratku pauzu od 3 do 4 minute da tijesto odmori. U tom prvom koraku želimo razviti gluten do nekih 70% pa tek nakon toga dodajemo maslac koji nije prestegnut, ali nije ni premekan. Miksamo sve skupa još 15 minuta (znači da tijesto ukupno miksamo 30 minuta s jednom do dvije kraće pauze).
Formirajte tijesto u kuglu pa stavite na toplo da se diže oko 2 sata i nakon toga ga premijesite i stavite ga u hladnjak, idealno preko noći, na maksimalno 15 sati. Sljedeći dan izvadite tijesto i pustite ga otprilike pola sata da se malo temperira pa ga oblikujte.
Za to vrijeme pripremite premaz od jaja:
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- malo soli
- šećer u granulama za posipavanje
Izrežite tijesto pa ga važite na željenu težinu i oblikujte u kugle. Vanjske stranice tijesta prebacujte prema središnjoj točki pa ga okrenite na drugu stranu i napravite par tenzija po radnoj plohi kako biste ljepše i čvršće oblikovali tijesto.
Pripremite si pleh za pečenje (ja ga okrenem naopako) i stavite na njega papir za pečenje. Premažite tijesto premazom od jaja i kiselog vrhnja i prekrijte prozirnim folijama. Tijesto bi se trebalo dizati oko 2 sata. Petnaestak minuta prije pečenja zagrijte pećnicu na 170°C. Pince zarežite škarama u križ i prije pečenja ih još jednom premažite s premazom (i na mjestu gdje ste zarezali) te posipajte šećerom u granulama. Pecite oko 30-35 minuta. Ukoliko imate jaču pećnicu, zadnjih deset minuta pince prekrijte s papirom za pečenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....