Od popularne jesenske namirnice može se složiti cijeli menu koji će oduševiti svakog sladokusca, a najveću kuharsku neznalicu pretvoriti u chefa.
SALATA OD BUNDEVE I RUKOLE
SASTOJCI
1 bundeva sorte hokaido, 1 šipak, šaka tostiranih oraha, 100 g rukole, sol, crni papar, maslinovo ili bučino ulje, limunov sok
PRIPREMA
Buču oguliti, očistiti te narezati na ploške pa ih ispeći na grill tavi. Orahe grubo nasjeckati i tostirati na tavi. Šipak razrezati i izvaditi zrnca, a rukolu očistiti i oprati. Sve sastojke sjediniti u jednoj zdjeli te začiniti solju, paprom, limunovim sokom i uljem prema želji.
JUHA OD BUNDEVA
SASTOJCI
1 veća ili 2 manje butternut tikve, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 1 krumpir, 2 velike žlice maslinovog ulja, 1 l povrtnog ili mesnog temeljca (ili vode), sol, papar, bučino ulje, bučine sjemenke, kiselo vrhnje
PRIPREMA
Prerezati tikvu na pola, oguliti joj koru, a iz unutrašnjosti ukloniti sjemenke. Narezati je na manje kockice. Krumpir srednje veličine oguliti i narezati na sitne kockice. Prema želji, može se dodati i drugo korjenasto povrće. Očistiti i narezati luk, pirjati ga na maslinovom ulju dok ne omekša pa dodati i usitnjeni češnjak. Ubaciti sve povrće i pirjati još desetak minuta na slaboj vatri. Zaliti temeljcem, začiniti solju, paprom, sušenim ili svježim začinima po želji pa ostaviti da se kuha oko pola sata. Skloniti lonac sa štednjaka, sve usitniti štapnim mikserom pa vratiti na vatru još nekoliko minuta. Servirati tako da se u svaki tanjur stavi žličica kiselog vrhnja, žlica bučinog ulja te posipati tostiranim bundevinim sjemenkama.
RIŽOTO S BUNDEVOM
SASTOJCI
1 l povrtnog temeljca, 350 g pirea od bundeve, 1 crveni luk, 1 češanj češnjaka, 3 žlice ulja, 300 g riže, 150 g šumskih gljiva, 1,5 dl bijelog vina, sol, papar, muškatni oraščić, slanina, kadulja...
PRIPREMA
Oguliti bundevu, nasjeckati je pa skuhati ili ispeći. Crveni luk i češnjak narezati na sitno pa ih kratko propirjati u dubokoj tavi na ulju dok se ne zacakle. Zatim dodati rižu, a kada riža postane staklasta, dodati vino. Nastaviti podlijevati pripremljenim temeljcem kako bi u tavi stalno bilo tekućine sve dok riža ne bude skuhana. Na kraju umiješati pire od bundeve, posoliti, popapriti, dodati malo maslaca za kremoznost te ostale začine (ili preprženu slaninu) po želji. Gljive popržiti u tavi te poslužiti uz rižoto.
PITA OD BUNDEVE
SASTOJCI
Za koru: 200 g brašna, 100 g zobene kaše, 100 g smeđeg šećera, 100 g omekšalog maslaca
Za punjenje: 175 g šećera u kristalu, 1 manja bundeva, 1 konzerva kondenziranog mlijeka, 2 jaja, 100 g nasjeckanih pekan oraha, 50 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA Pomiješati brašno, zobenu kašu, smeđi šećer i maslac pa mijesiti dok se ne dobije homogena smjesa. Trećinu tijesta odvojiti, ostalo staviti na pleh te peći 15 minuta na 180 stupnjeva. Za kremu pomiješati šećer, skuhanu bundevu, mlijeko, jaja i slatko vrhnje. Miksati te staviti na tijesto, a ostatak razvaljati na trakice koje se slože preko kreme u obliku rešetke. Pekan orahe pomiješati sa smeđim šećerom te utisnuti u kremu između “rešetke”. Peći 20 minuta te poslužiti sa slatkim tučenim vrhnjem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....