Ukiseljeni šampinjoni

 BERISLAVA PICEK CROPIX
GASTRO PREPORUKE

Radimo zimnicu: Četiri recepta s potpisom gastro blogerice Slavice Šagolj

Pravi gurmani najviše cijene teglice na kojima su ime i sastojci proizvoda ispisani- ručno. Staklenke ispunjene domaćim slatkim i slanim kombinacijama ispunjavaju nas srećom i otvaraju apetit.

Pravi gurmani najviše cijene teglice na kojima su ime i sastojci proizvoda ispisani- ručno. Staklenke ispunjene domaćim slatkim i slanim kombinacijama ispunjavaju nas srećom i otvaraju apetit.

Ukiseljeni šampinjoni

500 g mini šampinjona, 100 ml maslinovog ulja, 150 ml bijelog vinskog octa, 2 manje glavice ljubičastog luka, 2 češnja češnjaka, 2 žličice smeđeg šećera, 1 žličica suhog origana, 1 žličica papra u zrnu, prstohvat mljevene crvene paprike, 2 - 3 lista lovora, sol, 2 žlice svježeg peršina sitno sjeckanog

Šampinjone, ako na njima ima ostataka zemlje, očistiti malom četkicom. U veću posudu za kuhanje uliti vodu, posoliti te zakuhati. U kipuću vodu staviti gljive te kuhati 3 minute, tek toliko da malo omekšaju. Izvaditi iz vode i šampinjone dobro ocijediti. Pustiti da se malo ohlade.

U drugu veću posudu staviti redom maslinovo ulje, ocat, na sitne kockice narezan luk, protisnuti češnjak, šećer, suhi origano, papar i mljevenu papriku. Dobro sve promiješati. Pustiti sve par minuta da se marinira. Smjesi začina dodati dobro ocijeđene šampinjone, promiješati. Pustiti oko pola sata da se svi sastojci aromatiziraju.

U tri manje sterilizirane staklenke rasporediti šampinjone sa začinima. Spremiti u hladnjak. Koristiti kao dodatak salatama, pečenjima ili na brusketama.

Kisela paprika

1 kg paradajz paprike, 750 ml vode, 750 ml alkoholnog octa, 50 g soli, 50 g šećera, 100 ml ulja, papar u zrnu, 1 žlica mješavine za kiseljenje (gorušica, lovor, piment, kopar sjeme, papar)

Staklenke dobro oprati i osušiti. Staviti ih u zagrijanu pećnicu na 100 stupnjeva oko 20 minuta. Paprike dobro oprati ispod mlaza hladne vode, osušiti ih kuhinjskim papirom. U ovoj varijanti paprike su cijele i nisu izvađene sjemenke. U veliku posudu za kuhanje uliti vodu, alkoholni ocat, ulje te dodati sol i šećer, promiješati. Zakuhati tekućinu. U ključalu tekućinu staviti sedam paprika. Kuhati oko dvije minute s jedne strane, zatim ih okrenuti i kuhati još dvije minute. Kuhane paprike izvaditi van uz pomoć rupičaste žlice. Na dno staklenke staviti žličicu aromatične mješavine za kiseljenje i koje zrno papra te slagati jednu po jednu papriku do vrha teglice. Paprike preliti tekućinom u kojoj su se kuhale. Staklenku zatvoriti poklopcem te ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Držati na hladnom i suhom mjestu.

Paprike će se moći konzumirati za dva do tri tjedna. Servirati se mogu uz što god poželite.

image

Kisela papirka

BERISLAVA PICEK CROPIX

Jabuke u aromatiziranoj tekućini

3 velike slatke crvene jabuke, 500 ml jabučnog octa, 200 ml vode, 200 g šećera, 3 štapića cimeta, 3 - 5 cijela zvjezdasta anisa, 1 žličica krupne soli, 2 manje ljutike, 2 žličice čili pahuljica, 1 stabljika celera, 3 grančice ružmarina

Pripremiti tri staklenke volumena 500 ml. Dobro ih oprati i sterilizirati. U posudu za kuhanje uliti vodu, ocat te dodati šećer, sol, štapiće cimeta i zvjezdasti anis. Zagrijati na srednje jakoj vatri dok se šećer i sol ne otopi. Posudu staviti sa strane.

Ljutiku narezati na što tanje. Staviti u manju zdjelicu te ljutiki dodati čili pahuljice.

Stabljiku celera dobro oprati i narezati na tanke ploškice.

Jabuke dobro oprati, osušiti i narezati na tanke ploškice. Slijedi punjenje. Na dno staklenke staviti štapić cimeta i jedan zvjezdasti anis iz tekućine. Zatim prstohvat narezanog celera i ljutike s čili pahuljicama. Teglicu malo ukositi te slagati krišku po krišku jabuke. Sa strane ugurati jednu grančicu ružmarina, po vrhu jabuka dodati još malo narezanog celera. Jabuke zaliti mlakom tekućinom. Zatvoriti teglicu poklopcem i pustiti da malo odstoji. Teglice staviti u hladnjak.

Ovako aromatizirane jabuke serviraju se uz pečenja, pršut i aromatične sireve.

image

Jabuke u aromatiziranoj tekućini

BERISLAVA PICEK CROPIX

Pekmez od šljiva s đumbirom i limoncellom

1 kg šljiva, 4 vanilin šećera, 250 g šećera, 50 ml limoncella, 1 žlica svježe naribanog đumbira

Šljive dobro oprati ispod mlaza hladne vode. Prepoloviti ih, maknuti košticu te polovice još prepoloviti na pola. Šljive odmah stavljati u veću posudu za kuhanje. Dodati šećer i vanilin šećer, dobro promiješati i pustiti sa strane oko sat vremena. Povremeno promiješati jer će šljive pustiti svoj sok, a šećer će se lagano topiti.

Staviti posudu na laganu vatru te sve zakuhati. Kuhati oko sat vremena uz neprestano lagano miješanje. Tada dodati limoncello i svježe naribani đumbir. Kuhati dok se pekmez ne zgusne, a višak tekućine ne ukuha.

Ovaj aromatični pekmez idealan je za deserte, ali i jela poput pašticade ili gulaša od divljači.

image

Pekmez od šljiva u đumbiru

BERISLAVA PICEK CROPIX
Linker
22. studeni 2024 23:10