BERISLAVA PICEK/ CROPIX
DOBAR TEK

Rep, uši, zec! Donosimo recept za neodoljiva mini peciva

Uključite najmlađe u pripremu blagdanskih jela i napravite mini peciva u obliku zečića koja savršeno pašu uz kuhanu šunku i jaja.

Uključite najmlađe u pripremu blagdanskih jela i napravite mini peciva u obliku zečića koja savršeno pašu uz kuhanu šunku i jaja.

USKRSNI DUGOUŠKO

500 g glatkog brašna, 7 g suhog kvasca, 70 g šećera, 200 ml mlakog mlijeka, 100 g otopljenog maslaca, 100 ml mlake vode, 10 g soli Za premazivanje 1 jaje

U mlaku vodu staviti šećer i suhi kvasac, pomiješati i pustiti 15 minuta da se kvasac aktivira. U veliku posudu staviti brašno, sol pomiješati te dodati zapjenjen kvasac i mlako mlijeko. Sve lagano miješati minimalno 15 minuta. Tijesto mora biti glatko, svilenkasto i ne pretvrdo. Posudu s tijestom pokrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže minimalno sat vremena. Tijesto se mora udvostručiti. Tijesto izvaditi iz posude i formirati u kuglice teške oko 60 g. Složiti ih na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Kuglice prekriti da se dižu oko pola sata. Maknuti krpu, uzeti jednu kuglicu i otrgnuti malo tijesta za malu lopticu koja će biti repić. Kuhinjskim škarama s prednje strane tijesto zarezati do pola da bi se dobile uši na pecivu. Sva peciva premazati razmućenim jajetom. Peći u pećnici oko 35 minuta na 180 stupnjeva.

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX
25. prosinac 2024 03:11