Fine-dining iskustvo usred mora u Norveškoj podijelilo je društvene mreže.
U Hardangerfjordqu, norveškom fjordu na manje od dva sata vožnje od Bergena, nedavno se otvorio restoran koji su društvene mreže odmah usporedile s filmom „The Menu”, trilerom s elementima humora u kojem glavne uloge igraju Ralph Fiennes i Anya Taylor-Joy, a u kojem radnja prati bogataše koji trajektom odlaze na otok kako bi uživali u ekskluzivnom iskustvu fine dininga. Ovdje je, naime, riječ o restoranu Iris koji se nalazi unutar plovila nalik svemirskom brodu (ili možda cepelinu) koje čitavo vrijeme pluta ovim fjordom. Istovremeno fascinantan, ali i zastrašujuć, Salmon Eye kako se zove ove struktura, postao je jedan od hitova na društvenim mrežama te podijelio publiku na one koji bi se vrlo rado upustili u avanturu večeranja usred mora i one kojima ovo iskustvo predstavlja savršenu podlogu za horor film.
Mari Eriksmoen, norveška operna pjevačica, jedna je od prvih koji su imali priliku posjetili Iris i iskusiti ovu kulinarsku avanturu. Na tu je temu objavila i TikTok u kojem je pratitelje povela sa sobom na ovo nezaboravno iskustvo koje stoji 285,50 € po osobi, a u večeri prima svega 24 gosta. S obzirom na to da ovo plovilo ne dolazi na obalu, do njega se plovi 100 % električnim brodom, a sam ulazak u restoran podsjeća na filmske ulaske u svemirske letjelice ili pak podmornice. Po dolasku, prije prvog slijeda, prikazuje se kratki film o bacanju hrane, a kako i priliči ovakvom restoranu, večera nije klasičnog tipa već je koncipirana kao priča koja će vas potaknuti na razmišljanje o odnosu prema hrani, namirnicama i otpadu.
Iako je sama lokacija bila dovoljna da se svjetski mediji raspišu o Iris, jednako je zanimljiva i priča koja stoji iza ovog multisenzornog iskustva. Iris je fine-dining koncept posvećen informiranju svijeta o ekološkoj proizvodnji morske hrane. Inicirala ga je obitelj koja stoji iza Eide Fjordbruka, prvog svjetskog proizvođača lososa koji je certificiran kao ugljično neutralan. Kako je i za očekivati od ovakvog restoranskog iskustva ni meni ni u kojem smislu nije konvencionalan.
Danska chefica Anika Madesen koja se kulinarstvom bavi od svoje 17-e godine složila je meni koji se čita poput priče o izazovima i prijetnjama globalnom prehrambenom sustavu. Svaku večer, u svega dva termina, služi se 18 slijedova pripremljenih od sezonskih i lokalnih namirnica s naglaskom na one morske. Svaka od namirnica korištena pri pripremi jela mora dolaziti iz radijusa od 500 metara oko samog restorana. Rezultat toga su zanimljiva i inovativna jela te jedinstveno iskustvo koje vas nakon večere ostavlja duboko impresioniranima i s razmišljanjem o važnosti održivosti u prehrambenoj industriji. Ako se, naravno, ne bojite iskustva iz gore spomenutog filma.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....