mirela forić srna

 JELENA BALIĆ
STYLE CLUB

Jesen u Londonu s Mirelom Forić Srnom: Ovo su restorani, događanja i shopping mjesta koja zaista vrijedi posjetiti

Naša kolumnistica otkriva vam raskoš londonske scene u nadinamičnijem dijelu godine - sigurno ćete poželjeti brzo se spakirati i bukirati kartu!

Naša kolumnistica otkriva vam raskoš londonske scene u nadinamičnijem dijelu godine - sigurno ćete poželjeti brzo se spakirati i bukirati kartu!

Jesen, a posebno listopad, je, ako mene pitate, najdinamičnije razdoblje godine u Londonu. Kiša ne smeta - ionako svugdje pada - pa mi je nekako lakše prihvatiti londonsku sivu i mokru svakodnevicu. Uz to, upravo se tada održavaju najuzbudljiviji gradski događaji za sve ljubitelje umjetnosti.

PAD London, naime, nezaobilazn je događaj, a održava se od 8. do 13. listopada i smješten je na jednom od centralnih gradskih trgova, Berkeley Squareu, u samom srcu Mayfaira, poznatom i po tome što je dom slavnog londonskog privatnog kluba Annabel’s. PAD je jedini sajam u Engleskoj posvećen modernom i dizajnu 20. stoljeća i sestrinski sajam poznatog pariškog PAD-a. Predstavlja mjesto gdje najvažnije lokalne i inozemne, uglavnom pariške galerije, izlažu dizajnerski namještaj i umjetnička djela. To je svakako mjesto gdje se možete nadahnuti i diviti kreativnosti najpoznatijih djela svjetskih umjetnika modernog dizajna.

Listopad je i mjesec kada se održava slavni sajam umjetnina Frieze i Frieze Masters. Od 9. do 13. listopada u Londonu okuplja svjetske zaljubljenike u umjetnost te se smatra jednim od najvećih i najvažnijih događaja ove vrste u svijetu.

Za one koji preferiraju kazalište, trenutno su u fokusu dvije predstave koje privlače mnoge turiste u grad. Jedna od njih je svakako "Vrag nosi Pradu", koja počinje igrati u listopadu u teatru Dominion i igrat će sve do proljeća. Glazbu za predstavu potpisuje Elton John, a očekuje se da će to biti jedna od najiščekivanijih predstava ove jeseni.

Druga je "Barcelona", u kojoj na West End stiže Lily Collins, poznatija kao Emily iz serije "Emily u Parizu". Predstava se igra od 21. listopada u kazalištu Duke of York do 11. siječnja 2025.

A gdje je lijepo odsjesti u Londonu u jesen? Firmdale Knightsbridge Hotel mali je butik hotel u neposrednoj blizini Harrodsa, smješten u tihoj slijepoj ulici. Uvijek pruža vrhunsku uslugu i iznimnu čistoću, te ga toplo preporučujem svim prijateljima koji dolaze u grad. Ako ste, pak, ljubitelj pariškog Costesa, svidjet će vam se novootvoreni At Sloane, koji vodi isti pariški tim. Već na ulazu opija vas predivan miris, a restoran nudi gotovo identičan meni kao Costes, uz šik bar u podrumu.

Naravno da treba nešto i pojesti, a Dorian Notting Hill jedno je od najuzbudljivijih mjesta koje se otvorilo u Londonu posljednjih godina. Francuski bistro u kojem je uvijek gužva, a rezervacije stola naplaćuju se unaprijed jer se otkazivanje ne tolerira. Uvijek je pun, s opravdanim razlogom – ima vrhunsku hranu, kreativan meni, odličan izbor vina, a atmosfera je vribrantna. Ako ste zaglavili u shoppingu u Harrodsu, na prizemlju food halla je Sushi by Masa, gdje možete pojesti odličan sushi. Priprema ga tim poznatog chefa Mase, vlasnika slavnog njujorškog restorana Kappo Masa s 3 Michelinove zvjezdice.

Za one koji žele pojesti najbolju ribu ili morske plodove u gradu, a pritom sjesti uz bok VIP gostima Frieza i PAD-a, Scott’s je prava destinacija. Definitivno mjesto gdje želite vidjeti i biti viđeni među umjetničkom elitom tijekom listopada.

Nakon hrane treba popiti kavicu - The Roasting Party na Pavillion Roadu je mjesto gdje ćete popiti najbolju kavu u gradu. Prepoznat ćete ga po dugom redu ispred. Moja preporuka: Flat White sa zobenim mlijekom!

Najbolji jesenski shopping? Predlažem Browns, jedan od rijetkih cool multibrend dućana koji su preživjeli Brexit i Covid. Ako žudite za pomno biranim komadima u prekrasnom interijeru, uz bar u dvorištu gdje možete popiti kavu ili brzo ručati, ovo je pravo mjesto za vas. Također, Dover Street Market nezaobilazna je destinacija za sve ljubitelje mode, dizajna i ponude koju nećete naći nigdje drugdje.

Dućan trenutno najpopularnijeg modnog brenda sestara Olsen, The Row, prava je poslastica za ljubiteljice minimalizma, vrhunske izrade i materijala. Dizajn interijera dućana dovoljan je razlog da posjetite ovu adresu. Nema reklame ni izloge, ali teško ga je zaobići jer se nalazi tik do slavnog londonskog hotela Connaught.

Harvey Nichols još je uvijek jedna od mojih omiljenih destinacija jer je manji, intimniji i bez gužve. Ima sve brendove i dobre kupce, te uvijek pronađem nešto za sebe. Iako mu je potrebna renovacija, postoji onaj dio mene koji voli njegov nostalgični izgled, iako se čini da su mu dani odbrojani.

Uz sve nabrojano, ako imate priliku provesti barem vikend u Londonu ovog mjeseca, sigurno nećete požaliti.

Vaša M.

Linker
07. listopad 2024 15:02