Anja Alavanja Viljevac

 INSTAGRAM/ANJA ALAVANJA VILJEVAC
Brižna majka

Anja Alavanja Viljevac o početku školske godine i novom izazovu: "Taj će ponedjeljak u našoj obitelji biti doista velik dan"

Voditeljica kaže da svojim sinovima nastoji maksimalno olakšati povratak svakodnevnim obvezama koje su njoj jednako stresne kao i njima, ali ih zajedno pokušavaju nadvladati.

Voditeljica kaže da svojim sinovima nastoji maksimalno olakšati povratak svakodnevnim obvezama koje su njoj jednako stresne kao i njima, ali ih zajedno pokušavaju nadvladati.

Nakon ljetnih praznika ispunjenih bezbrižnom igrom, opuštanjem i slobodom, ponovno prilagođavanje na školske obveze i svakodnevni raspored može biti izazovno i za djecu i za roditelje. Pripreme za povratak u školske klupe zahtijevaju zajednički trud i dobru organizaciju kako bi taj proces prošao što bezbolnije, a to dobro zna voditeljica Anja Alavanja Viljevac (42). "Trudimo se iskoristiti zadnje dane dječje slobode najbolje što možemo. Često smo vani, vodim ih na izlete, bazene, doručkujemo palačinke, a na školu ćemo se privikavati kad krene, ne želim im pokvariti zadnje dane praznika. Srećom, djeca su lako prilagodljiva bića. Eventualno ću ih naručiti na šišanje da ne izgledaju kao mali divljaci i kupiti im nove papuče", kaže uz smijeh poznata voditeljica.

image
PRIVATNA ARHIVA

Najstresnije joj je, ističe, ponovno uloviti ritam svakodnevice u poslovnim i školskim obavezama. "Žao mi je i sebe i njih kada nam alarm zazvoni u sedam ujutro. Prvi tjedan škole sam više u knjižarama nego doma. Ove godine Ivor (9) kreće u treći razred, ide u školu u smjenama i ostaje bez cjelodnevnog boravka pa ga moram privikavati i na činjenicu da će ponekad ostati sam kod kuće, podgrijati si hranu, zaključati stan, ne zaboraviti školsku torbu i slično. Jakov (12) kreće u sedmi razred i dobiva nove predmete. Bolje rečeno, dobiva ih mama", duhovito će Anja koja je Ivora i Jakova dobila u braku s bivšim suprugom Željkom Romcem, dok najmlađeg sina ima sa suprugom Vedranom Viljevcem.

image
PRIVATNA ARHIVA

Prvi dan škole u obitelji voditeljice poseban je i zbog toga što tada njezin najmlađi sin Dan prvi puta u vrtić. "Bit će to stvarno biti veliki dan; prvi dan vrtića, prvi dan bez boravka i prvi dan s fizikom, biologijom i kemijom. Ipak, moram priznati da se veselim svojoj slobodi barem pola dana, već sam se naručila za individualni trening i neke tretmane, a oni se isključivo vesele društvu i ničemu drugome", govori Anja koja se rado prisjeća i dana kada je sama postala školarka.

image
PRIVATNA ARHIVA

"Posljednja sam generacija pionira. Nisam tada bila baš najsretnija, shvatila sam školu kao gubitak slobode. Sjećam se da me tješila najmanja djevojčica u razredu. Ozbiljno sam shvatila školu, bila sam odgovorna odlikašica, ali je nikada nisam voljela", iskrena je Anja.

image
PRIVATNA ARHIVA

Možda joj upravo činjenica da ni sama nije pretjerano voljela školske obaveze pomaže u tome da i svoju djecu danas bolje razumije. "Moja je mana, ali ujedno i prednost to što imam veliko povjerenje u djecu, koje oni uvijek ne opravdaju. Ne visim na e-dnevniku jer računam na to da će mi u svakodnevnom razgovoru o školi prijaviti i loše, a ne samo dobre ocjene. Stalno mislim kako će odgovornost prevladati lijenost, ali valjda ne smijemo očekivati da će djeca biti naša kopija. Znalo se dogoditi da mi u 21 sat navečer kažu da sutra imaju ispit iz prirode, a tada mi ne preostaje drugo nego učiti s njima, da im ubrzam proces. Stvarno nisam strog roditelj, ne ljutim se kada dobiju lošu ocjenu ako su se pripremali. No, ako nisu, slijede sankcije", odlučna je Anja.

image

Anja Alavanja Viljevac i sinovi - Jakov (12), Ivor (9) i Dan (3)

PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

Prvi dan svih mogućih vrsta obaveza stresan je za cijelu obitelj, a Anja svojoj djeci itekako zna olakšati u toj situaciji. "Znam im olakšati prvi dan odlaskom na njihovo omiljeno jelo - sladoled. Brzo se naviknu na novu rutinu, ali svejedno broje dane do novih praznika. Tu sam za njih, a ako im neko gradivo stvara nervozu, posvetimo mu više pažnje - zajedno s njima zagrijem stolicu ili potražim pomoć", zaključuje Alavanja.

Linker
05. rujan 2024 11:06