PRIVATNA ARHIVA
Velika obitelj

Tomislav Jelinčić o povratku djece školskim obavezama: "Kada sve pripremimo, slijedi čašćenje poslasticama i tulum"

RTL-ov voditelj otkriva nam kako - nakon dugog toplog ljeta koje im je napunilo baterije - izgledaju pripreme za školu u njegovoj obitelji, ali se i prisjetio kakvi su njemu bili prvi školski dani.

RTL-ov voditelj otkriva nam kako - nakon dugog toplog ljeta koje im je napunilo baterije - izgledaju pripreme za školu u njegovoj obitelji, ali se i prisjetio kakvi su njemu bili prvi školski dani.

U domu jednog od najprepoznatljivijih lica na hrvatskoj televizijskoj sceni Tomislava Jelinčića (47) u jesen je uvijek veselo. Sa suprugom Ivanom, profesoricom geografije i voditeljicom zbora "Izvor" u braku je već 19 godina i imaju četvero djece - Jonu (17), Vida (15), Tina (13) i Bugu (6) pa je priprema za školu već godinama njihova ustaljena praksa nakon ljeta.

image
PRIVATNA ARHIVA

"Svake jeseni je to ugodno uzbuđenje u našem domu - kupuju se bilježnice, omoti, olovke i ostali školski pribor, pospremaju se radni stolovi i čisti sve nepotrebno da bi u ladice mogle ući nove stvari. Jedna lijepa godišnja inventura", kaže Tomislav. Mnogima priprema za školu znači i određenu dozu stresa jer se djeca iznova moraju prilagoditi ranijem buđenju, školskim obavezama i prilagodbi na svakodnevicu nakon ljetnog opuštanja, no to nije slučaj kod Jelinčića. "Ma nema stresa, što se mora nije teško, uvijek se veselimo novim počecima. Možda ponekad dečke treba malo duže nagovarati da se krene s pospremanjem, ali kad počnu – nema stajanja", tvrdi poznati voditelj.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

Za uspješan obiteljski suživot jedna od bitnih stvari je strpljivost, kaže, a druga uvažavanje. Zato kao roditelji nastoje biti strpljivi s djecom koja nisu uvijek oduševljena zadacima koje trebaju izvršavati, no kroz njih grade osjećaj odgovornosti, a Tomislav i Ivana ih znaju za to i pošteno nagraditi. "Najviše nas veseli kada je sve gotovo, složeno, čisto i spremno za početak nastave. Tada je vrijeme za jedno veliko čašćenje poslasticama i tulum", kaže Jelinčić.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

U odrasloj dobi prisjećanje na prvi dan škole često bude u magli, no kako je taj dan jedan od najvažnijih u životu svakog djeteta, neke uspomene ipak ostanu trajne. I Tomislav ih se rado prisjeća. "Sjećam se prvih dana, bio sam jako ponosan i osjećao sam se tako odrastao i velik, samo što sam često zaboravljao ponijeti sa sobom papuče. To mi je poslije postao zaštitni znak i svi su me pamtili po tome dok jednom nisam zaboravio i školsku torbu. Roditelji su radili, a ja sam otišao u školu bez brige i pameti. I bez školske torbe", prepričava uz osmijeh.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

Održavanje reda i discipline u obitelji izazov je svakog roditelja, a osobito onih s više djece. Važno je znati kada popustiti, a kada biti ustrajan u odluci da su neka pitanja beskompromisna. "Kada su školske obveze u pitanju onda smo kao roditelji strogi. Obveze se moraju izvršavati ma koliko bile naporne ili često teško spojive sa sportskim i drugim obvezama. Pokušavamo ih odgojiti tako da im je škola na prvom mjestu", naglašava.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

S druge pak strane, kada su djeca nervozna zbog pritiska u školi, ispita ili drugih vrsta zadataka koje svakodnevno obavljaju, tada je na prvom mjestu roditeljska potpora i razumijevanje. "U takvim situacijama im osvijestimo da je to sasvim normalno i da se ne događa samo njima već da smo svi to proživljavali i da proživljavamo i dalje. Na kraju krajeva, život bi bio dosadan da nema i takvih situacija i događaja jer kako kaže ona stara narodna: ‘Brod je u luci siguran, ali nije građen da bi stajao u luci‘, napominje.

image
PRIVATNA ARHIVA

Svako vrijeme provedeno s obitelji za Tomislava je dragocjeno. "Kako oni rastu i imaju svoje interese, školske i klupske prijatelje i druženja tog vremena je sve manje i zato ga pokušavamo ne protratiti uzalud. U svakom slučaju najljepše je kada smo svi na okupu u čemu smo ovo ljeto itekako uživali i punili baterije za jesen i novu školsku godinu", zaključuje.

Linker
10. rujan 2024 09:31