Uz prave začine i male tajne velikih kulinarskih majstora kvalitetno meso može se pripremiti na bezbroj načina, a mi donosimo tri ideje za ručak Darka Kontina nakon kojeg će vaš tanjur ostati gotovo pa savršeno čist.
Coq Au Vin
Sastojci
- 500 g filea pilećeg zabatka
- 1 kg pilećih bataka
- 300 ml crnog vina
- 500 ml pilećeg temeljca
- 60 ml rakije (opcionalno)
- 70 g slanine
- 200 g luka
- 300 g mrkve
- 4 režnja sitno nasjeckanog češnjaka
- 4 jušne žlice koncentrata rajčice
- sol, svježi listići timijana po ukusu
- 400 g gljiva
- 150 g lučica
Priprema
Pileće zabatke i batke marinirati u zdjeli s vinom, temeljcem i rakijom (ako koristite). Slaninu popržiti u tavi dok ne postane hrskava, izvaditi je, a na istoj masnoći zapeći piletinu sa svih strana pa izvaditi iz tave. Na preostaloj masnoći pirjati luk i mrkvu dok ne poprime boju, dodati češnjak i kratko pirjati. Ubaciti koncentrat rajčice, kratko ga popržiti, zatim uliti marinadu s vinom i začiniti solju. Vratiti piletinu u tavu, posuti timijanom, poklopiti i kuhati na laganoj vatri 30 minuta. U drugoj tavi na malo ulja prepržiti gljive dok ne porumene. Dodati lučice i gljive u tavu s piletinom i kuhati još 10 minuta. Izvaditi piletinu, po potrebi zgusnuti umak s malo glatkog brašna pa vratiti piletinu i slaninu u lonac. Poslužiti odmah toplo.
Piletina u umaku od senfa
Sastojci
- 800 g odrezaka pilećeg filea
- 50 g maslaca
- sol, papar po ukusu
- 100 ml pilećeg temeljca
- 140 ml vrhnja za kuhanje
- 2 jušne žlice senfa sa zrnima gorušice
Priprema
Začiniti odreske pilećeg filea solju i paprom. U tavi otopiti maslac na srednje jakoj vatri. Dodati piletinu i pržiti je 4 - 8 minuta sa svake strane, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i ne bude potpuno pečena. Prebaciti je na tanjur. U tavu uliti pileći temeljac i kuhačom sastrugati zapečene ostatke s dna tave. Pojačati vatru i pustiti da temeljac krčka 3 - 5 minuta, dok se količina tekućine ne prepolovi. Dodati vrhnje za kuhanje, začine i kuhati umak na laganoj vatri 5 - 6 minuta. Umiješati senf u umak te u njega vratiti pečenu piletinu. Poslužiti piletinu u umaku od senfa sa skuhanom rižom.
Piletina u umaku od tartufa
Sastojci
- 1 kg pilećih prsa bez kože
- 150 g pršuta
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml pilećeg temeljca
- 80 g parmezana
- 2 čajne žlice tartufate
Priprema
Najprije odvojiti pileća prsa od kostiju, ostavljajući ih u komadu. Zatim ih začiniti prema vlastitom ukusu. Svaki komad piletine položiti na dvije kriške pršuta i pažljivo ih zamotati, tako da pršut u potpunosti obavije meso. Omotane komade piletine složiti u vatrostalnu posudu i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Za pripremu umaka u dubljoj tavi zagrijati vrhnje za kuhanje i pileći temeljac do vrenja. Kada se umak počne zgušnjavati, umiješati naribani parmezan i nastaviti miješati još minutu. Na kraju maknuti umak s vatre i umiješati tartufatu. Topli umak poslužiti uz pečena pileća prsa.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Perutnina Ptuj PIPO
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....