MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK
opasni krpelji

Suprug Serene Williams objavio dijagnozu: U nizu je slavnih osoba koji su oboljele od iste bolesti

Bella Hadid i njezina majka Yolanda, Alec Baldwin, Justin Bieber i Ben Stiller samo su neke od slavnih osoba koje i danas pate od teških posljedica jer na vrijeme nisu dobili ispravnu dijagnozu.

Bella Hadid i njezina majka Yolanda, Alec Baldwin, Justin Bieber i Ben Stiller samo su neke od slavnih osoba koje i danas pate od teških posljedica jer na vrijeme nisu dobili ispravnu dijagnozu.

Da ugriz zaraženog krpelja koji uzrokuje lajmsku bolest nije nimalo bezopasan, dobro znaju oni koji su od te bolesti i oboljeli. Bakterija borrelia burgdorferi koju najviše prenosi jelenski krpelji, ako se pravovremeno ne liječi može izazvati brojne trajne posljedice na koži, mozgu, živcima, očima, zglobovima i srcu. Mnogi su se, nažalost, susreli se s lajmskom bolesti i njezinim teškim posljednicama, statistike kažu da ih u Hrvatskoj svake godine oboli četristotinjak jer crveni edem na koži koji nastaje nakon ugriza zaraženog krpelja teško se dijagnosticira.
Ta majušna napast koja ne bira žrtvu, napila se krvi i mnogim slavnim osobama. Posljednji u nizu je američki biznismen Alexis Ohanian, suosnivač internetske platforme Reddit i suprug slavne tenisačice Serene Williams, koji je ovih dana javno objavio kako mu je nakon priličnog broja liječničkih pretraga dijagnosticirana ta opasna bolest. Dijagnoza ga je prilično začudila jer tvrdi da živi u dijelu Amerike gdje su krpelji prilično rijetki i da se nije pretjerano kretao po prirodi. Kaže kako je ipak došao na vrijeme i da bi ga kura antibioticima trebala izliječiti. Uz objavu je stavio crtani lik krpelji iz istoimenog crtića uz komentar - ‘‘Nitko me ne može zadržati!‘‘

image

Alexis Ohanian asa suprugom Serena Williams

MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK

No uz šaljivu objavu, dodao je i onu ozbiljniju - ‘‘Ako uočite simptome, molim vas razgovarajte s liječnikom! Ne slušajte me za nikakve zdravstvene savjete!‘‘

No nije on jedina slavna i bogata osoba koju je u Americi ugrizao krpelj. O Lajmskoj bolesti otvoreno su progovorili i manekenka Bella Hadid i njezina majka Yolanda Hadid koja je otkrila da je imala mnoštvo zdravstvenih problema pa čak i depresiju koja je trajala više od deset godina.

‘‘Ne mogu uopće opisati bol i pakao kroz koji sam prolazila svaki dan. Ta me bolest bacila na koljena.‘‘, rekla je za britanski Vogue u veljači 2021.

Njezinu kćer Bellu, simptomi muče još i danas, a nije joj pomoglo ni tri mjeseca intenzivnog liječenja.

‘‘Znam kakav je osjećaj ne htjeti ustati iz kreveta zbog bolova u kostima i iscrpljenosti i na kraju dana nemati nikakvu potrebu biti s ljudima jer tjeskoba i magla u mozgu jednostavno vam to ne dozvoljavaju. Nakon godina patnje, počinjete se navikavati živjeti s bolešću, umjesto da se izliječite i nastavite sa životom.”, rekla je Bella Hadid kojoj je bolest otkrivena s 14 godina, a svi simptomi, od glavobolja, grčeva, osjetljivosti na svjetlo i zvuk..., intenzivirali su se nakon njezine 18 godine.

image

Yolanda i Bella Hadid i danas imaju simptome

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

U siječnju 2020. bolest je dijagnosticirana i Justinu Bieberu, a zajedno s njom obolio je i od mononukleoze.

‘‘ Dok su svi komentirali kako grozno izgledam i kako sam na drogama, meni je bila dijagnosticirana lajmska bolest i ozbiljan slučaj kronične mononukleoze koji su utjecali na moju kožu, mozak, energiju i cjelokupno zdravlje.‘‘ objavio je tada na svom Instagramu.

I glumca Bena Stillera 2010. ugrizao je zaraženi krpelj.

‘‘Nabavio sam ga u Nantucketu u Massachusettsu, nateklo mi se koljeno i nisu mogli shvatiti uzrok, a onda su otkrili da je Lyme. Sada sam bez simptoma, ali Lyme nikada ne napušta vaš sustav. To je stvarno teška bolest.‘‘, rekao je glumac.

Komičarka Amy Schumer, koja o svim svojim intimnim stvarima otvoreno progovara na Instagramu, pa je tako svoje fanove 2020. obavijestila da ima lajmsku bolest. Tada je doduše samo objavila koje sve lijekove mora koristiti kako joj se stanje ne bi zakompliciralo.

image

Amy Schumer na vrijeme je otišla kod lječnika

STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRIFFIN/SHUTTERSTOCK

O teškim posljedicama lajmske bolesti otvoreno su progovorili i Alec Baldwin, Avril Lavigne, Kelly Osbourne,Kris Kristofferson te country zvijezda Shania Twain, svi oni kojima je lajmska bolest dijagnosticirana prekasno da bi se na vrijeme i uspješno izliječila.

image

Alec Baldwin rekao je kako je mislio da će umrijeti od bolova

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK
Linker
17. srpanj 2024 19:03