MATEJ DOKIć
VELIKO SRCE

Marija Butković: "Žene različito reagiraju na našu pomoć, neke plaču tijekom cijelog tretmana, neke ostanu bez riječi"

Uspjeh koji je postigla kao vlasnica salona za ljepotu i kozmetičkog brenda Marija Butković vraća društvu volonterskim radom svoje udruge Marra Altrui za pomoć onkološkim bolesnicama, a 2. listopada organizira i donatorsku večer.

Uspjeh koji je postigla kao vlasnica salona za ljepotu i kozmetičkog brenda Marija Butković vraća društvu volonterskim radom svoje udruge Marra Altrui za pomoć onkološkim bolesnicama, a 2. listopada organizira i donatorsku večer.

Sve je zapravo počelo s Glorijom. Na snimanju za jednu temu 2011. šminkala sam mladu onkološku bolesnicu i njezino oduševljenje toliko me ganulo da sam poželjela svojim vještinama usrećiti i druge žene kojima liječenje kemoterapijom ostavlja trag na izgledu. Tada sam počela volontirati ali su određene okolnosti dovele do odluke da 2013. osnujem udrugu Ružičasta nit, kroz koju smo onkološkim bolesnicama "vraćali" izgubljene obrve trajnim make-upom, i to bez naknade. S obzirom na brojne upite o tretiranju ožiljaka otišla sam u London na edukaciju za iscrtavanje areola i bradavica nakon mastektomije, shvaćajući važnost cjelovitosti žene za njezin emocionalni oporavak.

Udrugu smo zbog povezivanja s međunarodnim organizacijama preimenovali u Marra Altrui, te se fokusirali na psihoestetiku. Osim toga, četiri puta godišnje održavamo besplatne radionice za dvadesetak žena, koje povezujemo sa stručnjacima iz područja dermatologije, psihoterapije i fitoterapije. Sve su to koraci prema ozdravljenju i osnaživanju žena koje u bolnicama, zbog preopterećenosti zdravstvenog sustava, nemaju priliku komunicirati sa stručnjacima na jednom mjestu", govori Marija Butković (48), kojoj je udruga za pomoć oboljelim ženama kruna karijere započete u malom salonu za šminkanje. Danas, kao predsjednica Udruge, vlasnica glamuroznog Marra Studija i make-up brenda Marra Cosmetics, upušta se i u organizacijski zahtjevne evente kojima nastoji osvijestiti društvo o tome koliko je ženama tijekom liječenja od malignih bolesti potrebna pomoć sviju nas. Jedan od takvih evenata - donatorska večer pod nazivom "Zajedno brišemo ožiljke" - najavljena je za 2. listopada u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade.

image

Marija Butković

MATEJ DOKIC

"Osim što na donatorskoj večeri prikupljamo sredstva za rad udruge, uzvanicima želimo ukazati i na fragilnost mentalnog zdravlja oboljelih žena, koje su možda dio njihovih kolektiva. Treba objasniti kako izgleda liječenje i oporavak, s kojim se sve problemima pritom suočavaju te kako im mi kroz svoj rad omogućujemo kvalitetniji život. Lani smo imali dvjestotinjak uzvanika, a vjerujemo da će i ove godine biti toliki odaziv. Želja nam je da se uključe i kreativci iz drugih dijelova zemlje, kojima bismo kao udruga darovali edukaciju, a oni bi zauzvrat ženama izvodili besplatne tretmane. No, želimo apelirati i na HZZO da se trajno iscrtavanje bradavica i areola nakon mastektomije uvrsti kao finalni stadij rekonstrukcije dojke. Voljela bih da se svi povežemo i oboljelim ženama olakšamo oporavak", govori Marija Butković, dodajući da bolest uz fizičku patnju donosi i onu emocionalnu. Stoga nitko u svijetu, kaže, ne bi trebao naplaćivati ovakve tretmane. Oni ionako nemaju cijene, jer neprocjenjivo je vraćanje samopouzdanja koje oni daju ženama.

image

Četiri puta godišnje održavaju se besplatne radionice za dvadesetak žena koje se povezuju sa stručnjacima iz područja dermatologije, psihoterapije i fitoterapije

IVAN OJDANIC

"Žene različito reagiraju na našu pomoć, neke plaču tijekom cijelog tretmana, neke se toliko zbune da ostanu bez riječi. Postoje i one koji se javljaju svaki mjesec jer misle da neprestano trebaju zahvaljivati, a ima i onih koje se više nikada ne jave. U konačnici, to mi nije važno, samo želim da se osjećaju dobro. Nije za zamjeriti nikome, jer svi drugačije procesiramo naše tuge, strahove, uostalom i darove. Nebitno je, važno je da ženu ohrabrimo, osnažimo i da ona iziđe cjelovitija i jača", govori Marija, koju često pitaju kako na nju djeluju sve te priče, no ona ističe da joj je volonterski rad donio samo pozitivu. Svjesna je da društvu nedostaje empatije pa svojim primjerom želi potaknuti i druge da se uključe u volonterski rad.

image

Trenirke koje je osmislila Marija mogu se pronaći na stranici udruge, a kupnjom se prikupljaju donacije za žene oboljele od karcinoma

KARMEN POZNIC BOZIC

"Prošli tjedan jedna je mlada žena došla na konzultacije jer uskoro počinje s kemoterapijom"- kaže. "Bila je jako prestrašena i usred razgovora se rasplakala. U tom trenutku kod nas je bila gospođa koja je to sve prošla i na putu je ozdravljenja - dotjerana, nasmijana, uspješno obavlja majčinske, profesionalne i obiteljske obaveze... Kad ju je djevojka vidjela, vratio joj se osmijeh na lice. I ja sam najsretnija kad ugledam ženu koja se oporavila jer znam da sam jednim djelićem tome pridonijela."

Linker
03. listopad 2024 22:17