Donna Vekić

 MATEA SMOLČIĆ SENČAR
VELIKI POVRATAK

Donna Vekić tenis igra od šeste godine, a najveća podrška su joj majka i otac: "Srž ovog posla su trud, rad, suze i znoj"

Osječka tenisačica izborila je finale Olimpijskih igara i iz Pariza se u najgorem slučaju vraća s brončanom medaljom.

Osječka tenisačica izborila je finale Olimpijskih igara i iz Pariza se u najgorem slučaju vraća s brončanom medaljom.

Osječanka Donna Vekić, trenutno najuspješnija hrvatska tenisačica, nastavlja niz nevjerojatnih uspjeha - nakon što je na Wimbledonu došla do polufinala, sada nastavlja niz pobjeda i na Olimpijskim igrama gdje je pobjedom protiv Slovakinje Anne Karoline Schmiedlove uspjela izboriti finale. Polufinale je izborila u dramatičnom meču s Ukrajinkom Martom Kostjuk, a prije nje je pobijedila drugu tenisačicu svijeta Coco Gauff.

image

Donna Vekić pobijedila je i Coco Gauff, drugu tenisačicu svijeta

PATRICIA DE MELO MOREIRA AFP
image

Polufinale je izborila u trosatnom meču protiv Ukrajinke Marte Kostyuk

CARL DE SOUZA AFP

"Toliko sam sretna, toliko olakšanje nakon meča da nemam riječi. To je jedan od ciljeva od početka moje karijere, a ove sezone to mi je bio najveći cilj. Ne znam što bih rekla. Igram na podlozi koja mi najmanje odgovara. Da mi je netko rekao da ću biti u finalu, ne bih mu vjerovala. Ali svaki meč sam ostavljala sve na terenu i isplatilo se", izjavila je Donna Vekić u razgovoru za HRT. Donna će se za zlatnu medalju boriti sa sedmom tenisačicom svijeta Zheng Qinwen u subotu.

Donna je u dosadašnjoj karijeri stigla do dvanaest finala WTA turnira i osvojila četiri titule.

image

Donna Vekić

MATEA SMOLČIĆ SENČAR

Vekić, koja je 28. lipnja proslavila 28. rođendan, tenis je počela trenirati prije 22 godine, a državna juniorska prvakinja postala je 2011. Za hrvatsku je Fed Cup reprezentaciju debitirala u veljači 2012. godine, a svoju prvu WTA titulu osvojila je 2014. u Kuala Lumpuru pobijedivši u finalu tada desetu tenisačicu svijeta Dominiku Cibulkovu.

"Tenis sam počela igrati sa šest godina i tada mi je to bila isključivo zabava, nikako odricanje. Što sam bila starija i kako je tenis uzimao maha, počela sam shvaćati da ne mogu raditi sve što poželim jer to možda nije najbolje za moju karijeru. Odabrala sam taj put, imam postavljene ciljeve i, na kraju krajeva, to je moja velika ljubav, pa se u tom kontekstu ništa ne čini preteško", kazala je Donna 2020. godine u intervjuu za Gloriju Glam i dodala da za nju ne postoji ljepši osjećaj od dobivenog meča ili, još bolje, osvojenog turnira.

"U tom trenutku vidim kako se sav uloženi trud i rad isplaćuje", kaže tenisačica koja je istaknula i da mnogi u tom poslu "vide samo putovanja, lijepe hotele i restorane, a to je tek mali dio popratnog sadržaja. Srž ovog posla su trud, rad, suze i znoj", zaključila je Donna kojoj je velika želja da svom rodnom gradu osigura svu potrebnu tenisku infrastrukturu i pretvori je u - metropolu bijelog sporta.

Projekt izgradnje javnih teniskih terena razvija se već četiri godine s ciljem da Osijek postane prvi grad u svijetu sa sve četiri Grand Slam podloge koji su rekreativcima dostupni - besplatno.

image

Donna Vekić s roditeljima Brankicom i Igorom, te bratom Brunom

IVAN ANGEBRANDT

"Jako sam ponosna na svoju obitelj koja mi je pomogla oko same ideje, koja se rodila još 2020. godine te zahvaljujem svima koji su pomogli pri samoj realizaciji. Posebice hvala gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, koji su od samih početaka uz mene. Ovo je veliki uspjeh i vrlo smo blizu cilja, da Osijek upišemo kao prvi svjetski grad koji će imati sve četiri Grand Slam podloge. Veseli me i podatak da je popunjenost terena čak 97%, što dokazuje da smo ostvarili cilj da se što više mladih zaljubi u ovaj sport i svoje vrijeme provode kvalitetno, kroz sport i druženje", rekla je Donna Vekić.

image
MATEA SMOLčIć SENčAR

Jedna od najuspješnijih i najljepših hrvatskih tenisačica često ističe kako je na svom putu imala veliku podršku članova svoje obitelji. Njezin otac Igor Vekić se bavio nogometom i bio je golman NK Osijeka, mama Brankica bila je atletičarka, a danas su joj roditelji najveća podrška i najbliži suradnici koji vode sportsku udrugu Donna Tennis Team. Sportom se bavila i Donnina baka Lidija, koja je bila profesorica tjelesnog odgoja, a važan član Donnine obitelji je i tri godine mlađi brat Bruno Vekić, komercijalni pilot koji kao prvi oficir leti za tvrtku Air Pannonia.

image
MATEA SMOLČIĆ SENČAR

"Ponosna sam na Brunin trud i uspjehe, radi se o vrlo zahtjevnom i kompleksnom osposobljavanju, što je on s uspjehom završio", izjavila je svojedobno Donna Vekić, čije se ime osim uz teniske uspjehe posljednjih godina sve više povezuje s njezinim brendom DNNA. U Osijeku je tako nedavno predstavila elegantnu tenisku sofu, te vlastitu liniju mirisnih svijeća i aroma broševa, kojima želi unijeti dašak glamura u svijet bijelog sporta. Uz to je i predstavila najveće mlade nade hrvatskog tenisa, koje su s Donnom odigrale ‘‘jedan na jedan‘‘, a potom i u parovima pokazale svoj talent.

image
MATEA SMOLčIć SENčAR
Linker
05. rujan 2024 11:23