Njam!

Što jedu balerine? Zvijezda HNK otkrila nam svoje navike i recept za najbolje ljetno osvježenje

Anamarija Marković, dobitnica nagrade ‘Ana Roje’ u svom matičnom teatru HNK, odrasla je na imanju punom voćaka pa ni danas ne može zamisliti dan bez voćne salate

Anamarija Marković, dobitnica nagrade ‘Ana Roje’ u svom matičnom teatru HNK, odrasla je na imanju punom voćaka pa ni danas ne može zamisliti dan bez voćne salate

Iako joj nedavna nagrada “Ana Roje” za ulogu Klare u baletu “Orašar”, koju njezin matični teatar HNK tradicionalno dodjeljuje na kraju svake sezone, nije prva, sada joj je sigurno najvažnija. Naime, 20-godišnjoj balerini Anamariji Marković ovo je prva velika nagrada otkako je prije dvije godine postala stalna članica zagrebačkog Baleta.

Mlada talentirana plesačica rođena je i odrasla u zagrebačkoj Dubravi, na velikom imanju prepunom voćaka i zelenila koje joj je bilo najdraži poligon za igru. Balet joj je životna ljubav, a sve više je zanima i gastronomija.

Kuhati je počela kao srednjoškolka jer, kaže, oni prijašnji dječji pokušaji spravljanja slastica s brašnom i vodom ne mogu se računati. Godinu dana provela je i u Sankt Peterburgu na Baletnoj akademiji Agripine Vaganove gdje je prvi put upoznala i neku internacionalnu kuhinju.

Što vam se najviše svidjelo od ruske kuhinje?

- Sirniki. Mogu biti i slani, ali u originalu je to slatko jelo. Rade se od rižinog brašna, svježeg sira, jaja i vanilin šećera, sve se izmiješa i od toga se rade kuglice. Ispeku se na tavici i jedu se uz pekmez ili slatko vrhnje. U karanteni sam ih često spravljala jer su mi jako fini.

A što vam se nije svidjelo?

- Jedu jako masno, u sve se stavlja puno vrhnja i majoneze. Čak se i rajčica jede s majonezom.

Pazite li zbog profesije na prehranu?

- Neću se nikada prejesti, neću baš pojesti dvije čokolade i ne jedem dva do tri sata prije predstave.

Što ne biste nikada pojeli?

- Grah, kisele krastavce i zelje. Ne konzumiram ni mlijeko ni mliječne proizvode.

A što najviše volite?

- Uz piletinu i salate, najdraže mi je voće. Po gotovo iz našeg vrta u kojem ima svega: krušaka, jabuka, marelica, ribiza, pa čak i oraha. Voće jedem i svaki dan za doručak, obavezno banane i jabuke.

Voćna salata

balerina Anamarija markovic za rubriku kuhinja, zagreb, 060720
kuahli vocna salata, zelena salata s vocem i orasima
Ines Stipetić
Ljetna voćna salata na Anamarijin način skriva poseban sastojak.

Sastojci

  • 1 banana
  • 1 jabuka
  • 1 naranča
  • 1 nektarina
  • 3 - 4 kruške petrovke
  • 10 dag borovnica
  • 10 dag ribiza
  • nekoliko listića svježe mente
  • šaka oraha
  • sok pola limuna
  • javorov sirup

Priprava

Voće oprati, bananu oguliti i sve narezati na tanke ploške ili kockice. Pomiješati s orasima, sokom limuna i javorovim sirupom. Servirati ohlađeno.

A što gricka za energiju, voli li više slano ili slatko te gdje pronalazi inspiraciju za kuhanje, pročitajte u novom broju magazina Gloria koji je na kioscima od četvrtka, 9. srpnja 2020.! Svakom čitatelju darujemo i najraskošniji ljetni horoskop te atraktivne kupone s popustima do 50 posto.

Čitajte i:

Male tajne Nikše Kušelja! Glumac otkriva u čemu najviše uživaju njegove najvažnije djevojke

Ecija Ojdanić dugo je muku mučila: 'Shvatila sam da je problem s kilogramima - u glavi'

Najpoznatija domaća kreatorica kolača i torti otkriva slastan recept s posebnom namirnicom

Tradicionalni recepti zagrebačkog ugostitelja Borne Janeša: Purgerski tanjur užitaka

Uoči osvojene druge Michelinove zvijezdice najbolja chefica na svijetu otkrila nam je svoj čuveni recept

Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!

Primabalerina nam predstavlja svoju omiljenu namirnicu: Daje energiju i čisti organizam

Linker
27. studeni 2024 06:08