Anamarija Marković, dobitnica nagrade ‘Ana Roje’ u svom matičnom teatru HNK, odrasla je na imanju punom voćaka pa ni danas ne može zamisliti dan bez voćne salate
Iako joj nedavna nagrada “Ana Roje” za ulogu Klare u baletu “Orašar”, koju njezin matični teatar HNK tradicionalno dodjeljuje na kraju svake sezone, nije prva, sada joj je sigurno najvažnija. Naime, 20-godišnjoj balerini Anamariji Marković ovo je prva velika nagrada otkako je prije dvije godine postala stalna članica zagrebačkog Baleta.
Kuhati je počela kao srednjoškolka jer, kaže, oni prijašnji dječji pokušaji spravljanja slastica s brašnom i vodom ne mogu se računati. Godinu dana provela je i u Sankt Peterburgu na Baletnoj akademiji Agripine Vaganove gdje je prvi put upoznala i neku internacionalnu kuhinju.
Što vam se najviše svidjelo od ruske kuhinje?
- Sirniki. Mogu biti i slani, ali u originalu je to slatko jelo. Rade se od rižinog brašna, svježeg sira, jaja i vanilin šećera, sve se izmiješa i od toga se rade kuglice. Ispeku se na tavici i jedu se uz pekmez ili slatko vrhnje. U karanteni sam ih često spravljala jer su mi jako fini.
A što vam se nije svidjelo?
- Jedu jako masno, u sve se stavlja puno vrhnja i majoneze. Čak se i rajčica jede s majonezom.
Pazite li zbog profesije na prehranu?
- Neću se nikada prejesti, neću baš pojesti dvije čokolade i ne jedem dva do tri sata prije predstave.
Što ne biste nikada pojeli?
- Grah, kisele krastavce i zelje. Ne konzumiram ni mlijeko ni mliječne proizvode.
A što najviše volite?
- Uz piletinu i salate, najdraže mi je voće. Po gotovo iz našeg vrta u kojem ima svega: krušaka, jabuka, marelica, ribiza, pa čak i oraha. Voće jedem i svaki dan za doručak, obavezno banane i jabuke.
Voćna salata
Sastojci
- 1 banana
- 1 jabuka
- 1 naranča
- 1 nektarina
- 3 - 4 kruške petrovke
- 10 dag borovnica
- 10 dag ribiza
- nekoliko listića svježe mente
- šaka oraha
- sok pola limuna
- javorov sirup
Priprava
Voće oprati, bananu oguliti i sve narezati na tanke ploške ili kockice. Pomiješati s orasima, sokom limuna i javorovim sirupom. Servirati ohlađeno.
A što gricka za energiju, voli li više slano ili slatko te gdje pronalazi inspiraciju za kuhanje, pročitajte u novom broju magazina Gloria koji je na kioscima od četvrtka, 9. srpnja 2020.! Svakom čitatelju darujemo i najraskošniji ljetni horoskop te atraktivne kupone s popustima do 50 posto.
Čitajte i:
Male tajne Nikše Kušelja! Glumac otkriva u čemu najviše uživaju njegove najvažnije djevojke
Ecija Ojdanić dugo je muku mučila: 'Shvatila sam da je problem s kilogramima - u glavi'
Najpoznatija domaća kreatorica kolača i torti otkriva slastan recept s posebnom namirnicom
Tradicionalni recepti zagrebačkog ugostitelja Borne Janeša: Purgerski tanjur užitaka
Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!
Primabalerina nam predstavlja svoju omiljenu namirnicu: Daje energiju i čisti organizam
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....