Petak, kraj tjedna, početak vikenda - mnogima dovoljno razloga za veselje! Popisu na današnji dan pripada još malo razloga za slavlje - danas je Međunarodni dan hamburgera! Prije nego razmislite s kakvim ćete se hamburgerima danas počastiti, donosimo vam malo povijesti, a potom i recept za najukusnije domaće hamburgere!
Mnogi vjeruju da je jedino pravo podrijetlo hamburgera grad Hamburg u Njemačkoj, što i sam naziv ovog mnogima omiljenog jela govori. Iako sve vrste burgera nisu nalik originalnom hamburškom, svi oni vuku korijene u ovom gradu.
Hamburgeri su na neki način postali simbolom dobrog raspoloženja upravo zato što su glavna hrana na mnogim festivalima, proslavama, a često i na izletima. Razne varijacije na temu, one poznate i manje poznate govore o popularnosti hamburgera. Zahvaljujući tome danas postoje hamburgeri u boji, veganski, vegeterijanski...
Vjeruje se da je hamburger "izumio" Otto Kuase ili Otto Krause 1881. godine. S druge strane, u Americi se smatra da je hamburger izumio poslovni čovjek Louis Lassen 1900. godine kada je htio brzo pripremiti obrok. Prema priči, Louis je stavio komad mesa s roštilja između dva komada tosta i tako se rodilo ovo popularno jelo!
Pitate se zašto SAD ne vjeruje da je Otto prvi izumio hamburger? Zato što im je sumnjiva činjenica da se u njemačkom jeziku Otto piše na tri različita načina. Ipak, čini se da je i Lassen malo zakasnio s pravljenjem burgera, jer Kinezi ovo jelo pripremaju od 1045. godine.
Čitajte i: Hamburger s gljivama
Bez obzira na to je li burger izumio Otto, Lassen ili dinastija Zhou, činjenica je da je hamburger s razlogom popularno jelo i da će tako i ostati.
Recept
Kvalitetne namirnice, brza i jednostavna priprema recept su za savršen domaći hamburger.
Sastojci
- 250 g mljevenog mesa
- 2 hamburger peciva
- žličica chillija
- luk
- režanj češnjaka
- 2 žlice kozjeg sira
- šaka rikole
- žlica maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
Priprema
- Dok se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva, prepolovite peciva i premazana maslinovim uljem, stavite ih u pećnicu dok ne postanu hrskava.
- Pomiješajte tanko narezan luk, protisnut češnjak, malo maslinovog ulja, sol, papar i rikolu.
- Začinite mljeveno meso soli, paprom i chillijem pa oblikujte meso u pljeskavice.
- Na tavi otopite maslac pa meso pecite oko 3 minute s jedne strane, okrenute na drugu stranu, a na već ispečenu stranu dodajte kozji sir. Nakon 3 minute pljeskavica je gotova.
- Složite hamburger i pospite rikulom.
Dobar tek i sretan vam dan hamburgera!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....