Međunarodni dan hamburgera

Brzo, jednostavno i fino: Donosimo vam recept za najukusniji domaći hamburger!

Petak, kraj tjedna, početak vikenda - mnogima dovoljno razloga za veselje! Popisu na današnji dan pripada još malo razloga za slavlje - danas je Međunarodni dan hamburgera! Prije nego razmislite s kakvim ćete se hamburgerima danas počastiti, donosimo vam malo povijesti, a potom i recept za najukusnije domaće hamburgere!

Mnogi vjeruju da je jedino pravo podrijetlo hamburgera grad Hamburg u Njemačkoj, što i sam naziv ovog mnogima omiljenog jela govori. Iako sve vrste burgera nisu nalik originalnom hamburškom, svi oni vuku korijene u ovom gradu.

Hamburgeri su na neki način postali simbolom dobrog raspoloženja upravo zato što su glavna hrana na mnogim festivalima, proslavama, a često i na izletima. Razne varijacije na temu, one poznate i manje poznate govore o popularnosti hamburgera. Zahvaljujući tome danas postoje hamburgeri u boji, veganski, vegeterijanski...

Čitajte i: Isprobala sam recept za jednostavno jelo o kojem bruji cijeli svijet: Iznenadilo me fantastičnim okusom!

Vjeruje se da je hamburger "izumio" Otto Kuase ili Otto Krause 1881. godine. S druge strane, u Americi se smatra da je hamburger izumio poslovni čovjek Louis Lassen 1900. godine kada je htio brzo pripremiti obrok. Prema priči, Louis je stavio komad mesa s roštilja između dva komada tosta i tako se rodilo ovo popularno jelo!

image
Mnogi vjeruju da je jedino pravo podrijetlo hamburgera grad Hamburg.
PEXELS

Pitate se zašto SAD ne vjeruje da je Otto prvi izumio hamburger? Zato što im je sumnjiva činjenica da se u njemačkom jeziku Otto piše na tri različita načina. Ipak, čini se da je i Lassen malo zakasnio s pravljenjem burgera, jer Kinezi ovo jelo pripremaju od 1045. godine.

Čitajte i: Hamburger s gljivama

Bez obzira na to je li burger izumio Otto, Lassen ili dinastija Zhou, činjenica je da je hamburger s razlogom popularno jelo i da će tako i ostati.

Recept

Kvalitetne namirnice, brza i jednostavna priprema recept su za savršen domaći hamburger.

Sastojci

  • 250 g mljevenog mesa
  • 2 hamburger peciva
  • žličica chillija
  • luk
  • režanj češnjaka
  • 2 žlice kozjeg sira
  • šaka rikole
  • žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca

Priprema

  • Dok se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva, prepolovite peciva i premazana maslinovim uljem, stavite ih u pećnicu dok ne postanu hrskava.
  • Pomiješajte tanko narezan luk, protisnut češnjak, malo maslinovog ulja, sol, papar i rikolu.
  • Začinite mljeveno meso soli, paprom i chillijem pa oblikujte meso u pljeskavice.
  • Na tavi otopite maslac pa meso pecite oko 3 minute s jedne strane, okrenute na drugu stranu, a na već ispečenu stranu dodajte kozji sir. Nakon 3 minute pljeskavica je gotova.
  • Složite hamburger i pospite rikulom.

Dobar tek i sretan vam dan hamburgera!

Linker
05. ožujak 2024 17:50