ANA-MARIJA BUJIĆ
Zazubice rastu

Da mi je nešto slatko... Ana-Marija Bujić otkriva dva recepta iz svoje nove kuharice

Čeka li vas veliko blagdansko okupljanje za stolom, inspiraciju potražite u ‘Sasvim maloj uskrsnoj kuharici’ Ana-Marije Bujić, vlasnice najstarijeg hrvatskog gastro bloga.

Čeka li vas veliko blagdansko okupljanje za stolom, inspiraciju potražite u ‘Sasvim maloj uskrsnoj kuharici’ Ana-Marije Bujić, vlasnice najstarijeg hrvatskog gastro bloga.

Ne dajte da vas ime najnovije Ana-Marijine knjige zavara. Sasvim mala uskrsna kuharica korpulentno je i sadržajno štivo s četrdesetak slatkih i slanih recepata, podijeljenih u šest poglavlja, koji će vaš Uskrs učiniti još ukusnijim i mirisnijim. Isprepliću se u njemu prošlost i sadašnjost, pa je tako u poglavlju posvećenom slatkom kruhu recept na kojem je, otkriva Ana- Marija Bujić, radilo više generacija žena u njezinoj obitelji.

“Temelje je zadala moja prabaka Made, ‘popeglala’ ga je malo i moja mama, a i ja sam mu dodala nešto svoje”, govori nam vlasnica jednog od najstarijih hrvatskih gastro blogova. Da mi je nešto slatko pokrenula je prije 14 godina iz ljubavi prema kuhanju, jednoj od njezinih brojnih životnih strasti. Zapravo nećemo pretjerati ako konstatiramo da je Ana-Marija slojevita poput svojih kolača - osim što vodi gastro blog, poučava engleski i francuski online, prevodi, suvlasnica je dubrovačkog restorana Pantarul, koji je otvorila sa suprugom i obiteljskim prijateljem, a ovo joj je četvrta kuharica koju je izdala.

Uskrs doživljava kao veseli blagdan orijentiran na djecu (i sama je mama djevojčice), pa je u njoj jedno poglavlje posvetila zanimljivim DIY projektima za najmlađe, a samo s čitateljima Glorije IN podijelila je recepte za dvije slastice koje ćete bez sumnje obožavati.

image
ANA-MARIJA BUJIĆ

Kolač od bijele čokolade i čokoladnog likera

SASTOJCI ZA TIJESTO ZA PLEH DIMENZIJE 20 X 20 CM

  • 3 jaja
  • 250 g smeđeg muscovado šećera
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 250 g otopljenog i prohlađenog (ali još tekućeg) maslaca
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g očišćenih i krupno nasjeckanih oraha


GANACHE

  • 250 krupno nasjeckane bijele čokolade
  • 100 g slatkog vrhnja (vrhnje za šlag, ne umjetno biljno)
  • prstohvat soli
  • 50 ml Bailey‘s likera
  • 150 g očišćenih i krupno nasjeckanih oraha

PRIPREMA

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i obložiti pleh papirom za pečenje po dnu i uz rubove. Jaja i šećer miksati 5 minuta. Smanjiti brzinu miksera te pomalo dodavati i otopljeni maslac. Žlicom umiješati preostale sastojke. Miješati dok se smjesa ne poveže pa je izliti u pripre mljeni pleh i peći 30 - 40 minuta da porumeni po vrhu i da tijesto više nije “živo“, tj. da pruža lagani otpor na dodir. Bolje peći kraće nego dulje jer se ovakva vrsta kolača duljim peče njem isuši. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi. Zatim napraviti ganache (mješavinu čokolade i slatkog vrhnja). Staviti čokoladu u zdjelu, a slatko vrhnje i sol zagrijati do vrenja. Ukloniti s vatre, odmah dodati Bailey‘s pa sve tako još vruće preliti preko čokolade. Miješati dok se čokolada ne rastopi pa je potom preliti preko ohlađenog kolača. Na kraju posuti orasi ma. Staviti u hladnjak da se ganache stisne. Čuvati na hladnom (ne nužno u hladnjaku!) i poslužiti narezano na prutiće (kao kolač) ili na sitnije kocke (kao dio pladnja sa slasticama).

image
ANA-MARIJA BUJIĆ

Torta od mrkve s mascarponeom

Torti i kolača od mrkve ima svakakvih - od laganih, pjenastih i prozračnih pa do onih u kojima se miješa više aroma i svaki okusni pupoljak treperi na nešto drugo. Volim obje kategorije, ali ova torta zahvaljujući svom punom, samodostatnom okusu spada u kategoriju broj dva. Ovaj je recept na blogu od samih početaka i za njega me uvijek vezuje uspomena na jedan brunch s mojim zagrebačkim curama. Imale smo tada praksu da se tu i tamo nađemo i da svaka donese ponešto na druženje. U međuvremenu se svašta u našim životima promijenilo, ali dvije su konstante: od ovog recepta s mrkvom ne odustajem, a i nas se pet svaki put kad se okupimo u Zagrebu družimo uz nešto za pod zub.


ZA KALUP PROMJERA 22 CM (MOŽE SE PEĆI I U KALUPU ZA ŠTRUCE)

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 vrećica burbon vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • mljeveni klinčić
  • muškatni oraščić
  • đumbir u prahu
  • piment
  • 5 jaja
  • sok jedne i pol naranče
  • 170 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 100 g mljevenih badema
  • 100 g mljevenih oraha
  • 300 g naribane mrkve
  • sol


ZA KREMU

  • 4 pune žlice mascarponea
  • 1 žlica šećera u prahu


PRIPREMA

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, obložiti kalup za tortu promjera 22 cm papirom za pečenje po dnu, a strane prema zati maslacem. Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka, samljeti bademe i orahe, naribati mrkvu. Mikserom tući maslac, sme đi šećer, šećer u prahu i burbon vaniliju 10-ak min. Dodati jedan po jedan žumanjak, a zatim začine i sok od naranče. Ručno umiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu pa zatim bademe, orahe i mrkvu. Malo posoliti. Bjelanjke istući u čvrst snijeg i zatim ih sasvim lagano špatulom ili kuhačom (u istom smjeru) umiješati u smjesu. Smjesu izliti u kalup i peći 45 - 55 min. Pred kraj pečenja zabosti tanak nož u sredi nu tijesta. Kad ga se izvadi, na njemu ne smije biti tragova smjese. U zdjelici pomiješati mascarpone i šećer u prahu. Tek kad se torta posve ohladi, premazati je kremom.

image

Nova kuharica ‘vlasnice‘ najstarijeg hrvatskog gastro bloga

ANA-MARIJA BUJIĆ


Kuharica se može kupiti online, u dubrovačkom restoranu Pantarul i papirnici Libertina te u zagrebačkoj cvjećarnici Đardin i knjižari Ljevak na Trgu bana Jelačića.

24. prosinac 2024 19:16