PRESS; CANVA
Neobična priča

Stiže nam novi roman Elif Shafak: Nevjerojatno putovanje kroz povijest i vrijeme, iz perspektive kapi kiše

Čudesnim tokovima vode, povijesti i ljudskih sudbina, povezana su različita razdoblja, sudbine i mjesta na način koji očarava, ali i navodi na razmišljanje.

Čudesnim tokovima vode, povijesti i ljudskih sudbina, povezana su različita razdoblja, sudbine i mjesta na način koji očarava, ali i navodi na razmišljanje.

Kako bi izgledalo putovanje kapljica kiše, kroz stoljeća, zemlje i kulture? Odgovor daje Elif Shafak, jedna od najznačajnijih europskih i turskih književnica koja je kapljici kiše dala moć ispričati što joj se sve dogodilo otkako je pala na glavu asirskom kralju Ašurbanipalu, do njenog susreta sa znanstvenicom Zaleekhah stoljećima kasnije, u suvremenom svijetu, na njenom brodu za stanovanje na Temzi. Nevjerojatno putovanje iz perspektive kapi kiše uobličila je u novi roman "I nebom teku rijeke" koji će se 8. kolovoza naći u našim knjižarama.

image

Knjiga "I nebom teku rijeke" bit će u prodaji od 8. kolovora

HENA

Ipak, u majstorski ispisanoj prozi nagrađivane književnice moći će se uživati ranije, zahvaljujući prednarudžbi kod izdavača. Autorica bestsellera "Otok nestalih stabala", "10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu", "Kopile Istanbula", "Tri Evine kćeri" i "Četrdeset pravila ljubavi", plijeni pozornost rečenicom koja je ujedno nit vodilja novog romana: "Voda pamti".

Ljudi su ti koji zaboravljaju". Recimo i to da se kap kiše Elif Shafak susreće s izvanrednim, pamćenju sklonim dječakom koji se rodio na obali prljave Temze u viktorijanskom Londonu te s nagluhom jezidskom djevojčicom Narin, koja se 2014., u vrijeme kad su tijekom terora islamske države nad njezinim narodom počinjena zvjerstva, s bakom uputila u dolinu Lališ, sveto mjesto Jazida...
Književnica rođena u Strasbourgu i odrasla u Ankari dosad je objavila preko dvadeset naslova kroz koje se provlači tema o razmeđi zapadne i istočne kulture, sudbinama žena iz ograničavajućeg, izrazito patrijarhalnog svijeta, ljudskim pravima i potrebi za slobodnim izražavanjem.

image

Književnica više od deset godina s obitelji živi u Londonu

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK

Doktorica je političkih znanosti, magistrirala je ženske studije i diplomirala u području međunarodnih odnosa na Srednjoistočnom tehničkom sveučilištu u Ankari, a otkako je u romanu "Kopile Istanbula" progovorila o temi genocida nad Armencima, ne baš bezazlen pravni postupak turskih vlasti nagnao ju je da napusti domovinu: posljednjih deset godina s obitelji živi u Londonu.

Linker
05. rujan 2024 11:23