Denis Butorac
nova ponuda

Razgovarali smo s vlasnikom A Most Unusual Gardena o novom poslovnom pothvatu

Zagrebački ugostitelj Ivan Knežević govori o tome što ga je motiviralo da u svom baru krene s pripravom jednostavnih jela po prihvatljivim cijenama te otkriva zašto su mu u tom novom poslovnom pothvatu najbolji partneri trojica mladih Filipinaca - uz koje je napravio cheesecake po vlastitom guštu.

Zagrebački ugostitelj Ivan Knežević govori o tome što ga je motiviralo da u svom baru krene s pripravom jednostavnih jela po prihvatljivim cijenama te otkriva zašto su mu u tom novom poslovnom pothvatu najbolji partneri trojica mladih Filipinaca - uz koje je napravio cheesecake po vlastitom guštu.

Paralelno s bukom jednog od najfrekventnijih zagrebačkih prometnih punktova koegzistira i jedna oaza mira, s kućicom na drvetu i terasom okruženom zelenilom, gdje se ne čuju ni škripa tramvajskih kočnica ni automobilske trube nervoznih vozača. A Most Unusual Garden doista je neobičan vrt usred asfalta gdje se uz piće i nenametljivu glazbu proteklih osam godina druže studenti ili oni koji su završili s radnim danom. Ondje se ponuda neprestano osvježava i mijenja, ne zato što su njegovi osnivači Ivan Knežević i Mario Piteša u potrazi za ugostiteljskim konceptom koji će im donijeti uspjeh, nego zato što smatraju da gostima ne smiju dosaditi. Interijer se stalno oplemenjuje novim slikarijama na zidovima, vanjski prostor uvijek je ukrašen lampicama koje daju toplo, žuto svjetlo kad padne mrak, a zasađeni grmovi kroz godine su stvorili pravi labirint oko šarenih stolova i kaskadno postavljenih klupa za sjedenje. Ondje se sada, osim raznih osvježavajućih napitaka - poput koktela i njihovih kućnih, prirodnih ledenih čajeva - služi i hrana.

image

Ivan Knežević

DENIS BUTORAC

"Korona je puno toga promijenila. Koncept klasičnog caffe bara izumire, ljudi su reducirali odlaske u kafiće, a hrana uz piće je postala obvezna. Mi u tome nismo htjeli biti pretenciozni i zato nudimo jela koja zapravo svi mogu sami napraviti kod kuće. Ujutro su to shakshuka, s pirjanim povrćem i jajem na oko, kruh i pekmez, pašteta i rajčica, zdravi doručak s grčkim tipom jogurta, pola žličice meda, müslima i svježim voćem... Naša jela su relativno jeftina, brzo se pripremaju i nisu osobito dekorirana", govori Ivan Knežević. U večernjoj varijanti se pak nude pohana piletina izrezana na trakice - za grickanje uz piće - te uštipci s umakom od vrhnja i češnjaka, vegetarijanski i quiche sa šunkom. Tu je i nekoliko vrsta kolača te tri do četiri vrste sladoleda, koji se rade u njihovoj sestrinskoj tvrtki Kofer. Hranu u A Most Unusual Gardenu pripremaju trojica mladih Filipinaca koje je Ivan Knežević upoznao dok su radili na drugim mjestima.

"Ponudio sam im normalne uvjete rada, s normalnim godišnjim odmorom i unajmio im stan u kojem mogu normalno živjeti. Nisu ništa znali o kuhinju - a da budem iskren, nisam ni ja osobit kuhar - ali dečki su zaista divni i vrijedni i uhodali su se unutar tri tjedna. Imamo odličnu komunikaciju i super se slažu s ostatkom tima. Jedan od njih je izrazio želju da bi volio imati svoj bar na Filipinima i zato ga učim sve što mogu i znam o vođenju bara", govori Ivan Knežević. Da bi uopće mogli posluživati hranu, morali su presložiti unutarnji prostor i formirati kuhinju, gdje rade i kolače.

"Kad smo prvi put išli pripremati tortu od sira, za koju smo htjeli da bude onakva kakvu smo svi jeli kod kuće, zaboravili smo je staviti u pećnicu. Drugim riječima, prvi pokušaj je bio prilično neuspješan i dobro smo se nasmijali na vlastiti račun. Doslovno sve radimo sami, a sistemom pokušaja i pogreške dolazimo do najboljeg rješenja. Evo, pitao sam kolegičinu mamu da nam da recept za svoj cheesecake, u to smo još ubacili maline i dobili fantastičan kolač", govori Ivan Knežević, koji smatra da na tržištu nedostaje jednostavnih jela s prihvatljivim cijenama. Zato se njihove kreću od dva do sedam eura.

"Smatram da nije sramota nuditi bazične stvari, a iskustvo mi je pokazalo da su ljudi željni upravo toga. I da se ne osjećaju opljačkano ni prevareno kad na odlasku plate račun", zaključuje Ivan Knežević, koji će u svom Gardenu mijenjati ponudu hrane u skladu s dostupnim namirnicama, ali i dobrodošlim sugestijama prijatelja i gostiju bara.

Torta od sira s malinama

image
Denis Butorac

SASTOJCI

Podloga: 200 g keksa, žlica meda, 70 g maslaca

Krema: 400 g krem sira, 120 g šećera, 2 vanilin šećera, 200 g kiselog vrhnja, 3 velika jaja, 2 žličice arome vanilije, 200 g svježih malina

PRIPRAVA

Samljeti kekse, otopiti maslac, dodati med i sve dobro promiješati. Smjesu prebaciti u okrugli kalup s odvojivim stranicama. Prstima ravnomjerno utisnuti smjesu u dno kalupa i staviti u hladnjak na 15 minuta. Sir izraditi mikserom, dodati šećer, vanilin šećer i sve zajedno izraditi mikserom. Dodati kiselo vrhnje i jedno po jedno jaje te miksati dok se ne dobije glatka krema. Dodati aromu vanilije i maline i lagano ručno miješati. Dobivenu kremu izliti na ohlađenu podlogu i zagladiti površinu. Ubaciti u prethodno zagrijanu pećnicu. Cheesecake peći na 170 stupnjeva 50 minuta i pustiti da se dobro ohladi, a poslužiti rashlađenu.

25. prosinac 2024 03:28