Na izlasku iz crkve sv. Jurja u kojoj su se prije četvrt stoljeća i vjenčali

 Josip Čekada
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Daniela i Nenad Gračan proslavili srebrni pir, a blagoslov je stigao i od Pape: "Bio je to naš dan za pamćenje"

Sveučilišna profesorica i izbornik hrvatske ženske nogometne reprezentacije obnovili su zavjete u crkvi sv. Jurja, na istom mjestu gdje su se prije četvrt stoljeća vjenčali.

Sveučilišna profesorica i izbornik hrvatske ženske nogometne reprezentacije obnovili su zavjete u crkvi sv. Jurja, na istom mjestu gdje su se prije četvrt stoljeća vjenčali.

Bila je to fešta za pamćenje, a svadbeno slavlje u lovranskom restoranu Kvarner povodom srebrnog pira i obnove bračnih zavjeta Daniele i Nenada Gračana završilo je u pet ujutro. Riječka doktorica znanosti i sveučilišna profesorica u trajnom zvanju, koja se jedina u Hrvatskoj može pohvaliti titulom Kraljice svijeta 1990., sutradan nije imala vremena za odmor, jer joj je kuća bila puna gostiju, a morala se pripremiti i za za reviju svog omiljenog dizajnera Juraja Zigmana. Njezin suprug Nenad Gračan, 62-godišnji izbornik hrvatske ženske nogometne reprezentacije, otputovao je, pak, u Zagreb na okupljanje momčadi i pripreme za kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo protiv Walesa 12. srpnja u Karlovcu, te protiv Ukrajine 16. srpnja u Skoplju.

"Dojmovi se još nisu slegli, nisam se niti naspavala, ali je to - tako. Velika slavlja su veliko zadovoljstvo, ali i veliki stres, posebno kad se organiziraju na brzinu s tolikim brojem gostiju", govori 55-godišnja Daniela Gračan, koja je bračne zavjete sa suprugom obnovila u crkvi sv. Jurja, istoga dana i na istom mjestu gdje su se njih dvoje prije četvrt stoljeća - vjenčali.

image

Sveučilišna profesorica i znanstvenica ne krije sreću što ima zdravu i sretnu obitelj i što je ponosna majka triju kćeri - Laure, Eme i Alme

Josip Čekada

"Na vjenčanju sam imala šest malenih djeveruša, a sada su mi djeveruše bile naše tri odrasle kćeri Laura, Ema i Alma. Nenine unuke Lara i Stela, kćeri njegove najstarije kćeri Nine, nosile su vjenčano prstenje na blagoslov... Ljepši prizor nisam mogla niti zamisliti", govori Danijela koja nam je otkrila da je sa svojim Nenom povodom srebrnog pira planirala putovanje u Vatikan, na privatnu audijenciju kod pape Franje. Taj plan je morao biti promijenjen, pa im je na kraju iz Vatikana u Lovran stigao papin - blagoslov.

Misno slavlje predvodio je velečasni Mario Tomljanović, generalni vikar Riječke nadbiskupije, kojem su u obredu asistirali župnik Matija Rašpica, te monsinjor Ivan Devčić, prelat i riječki nadbiskup u miru. U pripremama za slavlje angažirale su se sve kćeri: vjenčanu tortu od osam katova ispekla je kći Ema, Alma je na violini odsvirala Ave Mariju, a Laura je majci uvijek bila pri ruci.

image

Povodom srebrnog pira planirali su putovanje u Vatikan, na privatnu audijenciju kod pape Franje

Josip Čekada

"Ja sam pripremila konfete, među koje sam umetnula cvjetiće koje sam sačuvala s vjenčanja. Osim toga, u restoranu smo otvorili nekoliko boca Volarićeve zlatne žlahtine, buteljirane za naše vjenčanje, a nosila sam haljinu iz salona Vjenčanice Nikolina, koju je tog dana iz Zagreba donio moj prijatelj, florist Ante Jurković, vlasnik Ateliera Sreća, koji je izradio i vjenčani buket, te cvjetne dekoracije", kaže Daniela Gračan, koja nam je otkrila kako je upoznala supruga Nenada.

image

Za dekoracije se pobrinuo Ante Jurković, vlasnik Ateliera Sreća

Josip Čekada

"S Nenom me upoznao tata kad je došao s društvom u naš restoran. Mislio je da se šalim kad sam ga upitala čime se bavi, a niti do dana današnjeg nisam ga uspjela uvjeriti da je to bila istina", smije se Daniela i otkriva da je to bilo devedesetih kad se Neno u rodni grad vratio iz Španjolske.

image

S dragim gostima slavili su u lovranskom restoranu Kvarner

Josip Čekada

Njezin recept za bračnu sreću je jednostavan i glasi: puno razumijevanja, kompromisa, međusobne podrške i pažnje, te zajedničkih iskustava s mnogo lijepih, a ponekad i manje lijepih trenutaka..., jer niti u jednom odnosu ne cvjetaju samo ruže.

Sveučilišna profesorica i znanstvenica ne krije sreću što ima zdravu i sretnu obitelj, te što su njihove kćeri pronašle svoj put. "Iako su naše kćeri odrasle, kao i svaka majka želim nam što više zajedničkih trenutaka, da nam kuća bude puna smijeha, pjesme i dobre atmosfere, te da za Lauru, Emu i Almu roditeljski dom uvijek bude oaza mira i ljubavi", kaže.

image

Na izlasku iz crkve sv. Jurja u kojoj su se prije četvrt stoljeća i vjenčali

Josip Čekada

Laura Gračan magistrirala je pomorski promet i predaje vjeronauk u osnovnoj školi, a uz to aktivno igra odbojku u klubu sv. Matej Viškovo. Ema studira stomatologiju u Osijeku, a najmlađa Alma nakon mature u matematičkoj gimnaziji namjerava upisati studij psihologije u Padovi ili medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

image
Josip Čekada

"Interesantna je priča da smo Nenad i ja 20. obljetnicu braka proslavili na ronjenju s bocama na otoku Krku. S nama su tada bile kćeri i svećenik Mario Tomljanović, pa sam suprugu predložila da iskoristimo priliku, te da naše bračne zavjete obnovimo pod morem. Nije me poslušao, jer je Neno težak za te stvari...", smije se Daniela i dodaje da kod njih doma nikad nije dosadno.

Na poslu je također okružena mladim ljudima, a najljepši joj je osjećaj što im može prenijeti svoje znanje i iskustvo, te ih potaknuti na interaktivno sudjelovanje u predavanjima iz nautičkog, poslovnog, kongresnog i MICE turizma, što je njezina specijalnost. Ljetni ispitni rokovi su završili, a trenutačno su na redu obrane diplomskih i magistarskih radova.

A po čemu će Daniela Gračan pamtiti svoj veliki dan? "Po riječima monsinjora Tomljanovića koji je u svojoj propovijedi naglasio da se dobri ljudi prepoznaju po tome što se vesele sreći drugih. A Neno i ja smo toga dana bili okruženi isključivo dobrim ljudima zbog čega se smatramo blagoslovljenima i sretnima", zaključuje Daniela Gračan.

Linker
05. rujan 2024 23:01